Digitalisering
Nätverk för forskning på digital vård växer stadigt
Publicerad: 2 februari 2022, 06:07
Felicia Gabrielsson Järhult och Nasim Farrokhnia ingår i styrgruppen i ”Svenska forskarnätverket för digital vård”. Foto: Pressbild/Getty Images/Pressbild
Nätverket för forskning kring digitala vårdtjänster växer. Sedan starten hösten 2019 har närmare ett 40-tal forskare anslutit.
Nyhetsbrevet Digital Hälsa har gjort en gemensam intervju med två av de sju forskare som ingår i styrgruppen för Svenska forskarnätverket för digital vård, Nasim Farrokhnia och Felicia Gabrielsson Järhult.
– Med tanke på hur digitaliseringen av vården går till – med ett totalt sammelsurium av appar, nya system ovanpå gamla existerande, oklarheter vad gäller lagar och regleringar – så har nätverket en viktig roll att spela, säger de till Digital Hälsa.
Läs mer: Nätläkarna blir del av Läkarförbundet
Nasim Farrokhnia är specialistläkare i internmedicin och forskare knuten till Karolinska institutet Södersjukhuset. I februari förra året gick hon från att vara chef på Kry till Sverigechef för den digitala psykologmottagningen Mindler och är ordförande för Läkarförbundets E-hälsoläkarförening. Felicia Gabrielsson Järhult är föreläsare och doktorand inom kvalitetsförbättring och ledarskap vid Hälsohögskolan i Jönköping.
Nätverket samlar aktiva forskare vid svenska universitet och högskolor där digitala vårdtjänster studeras.
I takt med hälso- och sjukvårdens digitalisering, anser Nasim Farrokhnia och Felicia Gabrielsson Järhult, enligt intervjun, att det är viktigt att teknologier och vårdmodeller utvärderas av självständiga forskare med hjälp av vedertagna metoder. Genom diskussioner och samarbeten i nätverket skapas ny kunskap och erfarenhet sprids, menar de.
Under slutet av 2021 fick nätverket ekonomiskt stöd av Forskningsrådet för hälsa, arbetsliv och välfärd för att arrangera mötesplatser för aktiva forskare och doktorander inom området digital vård.
Ett av tre prioriterade forskningsområdena under förra året var konsekvenser av covid-19. I år är det även prioriterat att fortsätta att sprida kunskap genom öppna webbinarier och genom medverkan vid e-hälsokonferensen Vitalis 19 maj.
Mer om nätverket och dess medlemmar finns på nätverkets hemsida.
Läs också debattartikeln: ”Skala upp den befintliga digitala vården i Sverige”