fredag22 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalisering

Nätverksstörning i regioner – vården drabbad

Publicerad: 6 december 2022, 09:41

Flera regioner påverkade av datahaveri. Foto: Per Karlsson / TT

UPPDATERAD. En stor nätverksstörning har drabbat hela Region Sörmland. Även i Västra Götalandsregionen drabbades av ett omfattande dataavbrott under förmiddagen.

Ämnen i artikeln:

BeredskapslägeRegion SörmlandDigital vård

T

TT


Enligt Region Sörmland är sjukhus, vårdcentraler och folktandvård påverkade av felet som upptäcktes strax före klockan 07 på tisdagen.

– Då fick vi indikationer på att vi hade problem med tillgång till nätverk och it-system. Sedan har det kommit och gått, datorerna har fungerat på vissa håll och på andra är de helt utslagna, säger Birgitta Barkne Nilsson, sjukvårdsledare Region Sörmland.

Läs också: Över en halv miljon oskyddade patientuppgifter hittade i e-post 

Störningen gör det även svårt att nå vårdcentralerna via telefon. Regionen har sedan felet upptäcktes gått upp i stabsläge. Vad som ligger bakom den omfattande störningen är för tidigt att svara på menar Birgitta Barkne Nilsson. I detta nu genomför Microsoft en felsökning.

– Vi vet ingenting just nu, utan nu jobbar vi med att försöka lösa det för alla verksamheter så att de kan hitta andra vägar att få upp nätverket, säger Birgitta Barkne Nilsson.

Även Västra Götalandsregionen drabbades under tisdagsmorgonen av ett stort dataavbrott.

– Det är ett stort dataavbrott mot privata vårdgivare i hela Västra Götaland, som har regionens journalsystem Asynja, säger Per Svensson verksamhetschef på Herkules vårdcentral i Borås, till Borås Tidning.

Vid 10.30 rapporterade GP att felet där var åtgärdat.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev