Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalisering

Novartis förlorade patentmål i Indien

Publicerad: 7 augusti 2007, 13:40

Det schweiziska läkemedelsföretaget Novartis förlorade i går en internationellt uppmärksammad rättsprocess i Indien. Företaget ville ha ett bättre patentskydd för sina preparat, men den indiska domstolen valde att avvisa Novartis krav.


Den rättsliga striden gällde Indiens patentlagstiftning, vilken enligt Novartis bröt mot såväl indisk grundlag som mot världshandelsorganisationen WTO:s regler.

Indien står för en stor del av världens produktion av billigare generiska läkemedel, och biståndsorganisationer som exempelvis Läkare utan gränser gläder sig åt domslutet.

– Domstolens beslut gör att risken minskar för att indiska patent utfärdas för mediciner som det finns ett stort behov av. Vi uppmanar multinationella läkemedelsföretag och rika länder att lämna den indiska patentlagen i fred och sluta utöva påtryckningar för införandet av strängare patentregler i utvecklingsländer, säger Tido von Schön-Angerer, chef för Läkare utan gränsers kampanj för tillgång till livsnödvändiga läkemedel, i ett pressmeddelande.

Novartis å sin sida menar att beslutet kommer att få långtgående negativa effekter för forskning och utveckling av mer effektiva mediciner både i Indien och andra länder.

– Vi är inte nöjda med det här domslutet, men kommer troligen inte att överklaga till Högsta domstolen, sade Ranjit Shahani, vd för Novartis i Indien, i ett uttalande.

Läs mer på andra hemsidor

Läkare utan gränser
Novartis

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev