Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalisering

Nya intyg kan ta mindre av läkarnas tid

Publicerad: 29 september 2014, 04:30

Den tid som läkare behöver lägga ner på att skriva intyg kan i framtiden komma att halveras, spår Inera.


Den 17 oktober hålls en nationell konferens om framtidens läkarintyg och medicinska utlåtanden. Socialstyrelsen, SKL, Försäkringskassan och Inera AB håller som bäst på att förbereda sig inför konferensen med målet att förenkla det som Socialstyrelsens generaldirektör Lars-Erik Holm kallar intygsdjungeln.

I de förberedelserna framgår att Siwert Gårdestig, konsult på Inera, har goda förhoppningar om att djungeln i framtiden snarare blir ett kalhygge. I ett mejl till socialdepartementet skriver han:

”I de kontakter vi nu haft med en rad olika myndigheter så finns det ett stort intresse, om än nyvaknat på sina håll, för att ’städa upp’ i intygsfrågan och man är beredd att bidra eftersom det är en klar vinna-vinn-situation. Utan vidare kan man nog säga att man skulle kunna halvera den tid som läkare ägnar sig åt intygsskrivandet om vi hanterade detta samlat och rationellt. Det är en relativit stor potential ur ett förenklingsperspektiv och som dessutom är rätt säkra och riktiga besparingar.”

– Det är möjligt att jag får tvätta halsen. Men jag påstår att när vi är färdiga med det här så skulle det inte förvåna mig om vi tar bort mer än hälften av den tid som läkare nu ägnar åt intygsskrivande, säger Siwert Gårdestig för Dagens Medicin.

Tidsvinsten ska bland annat åstadkommas genom att intygen ska bli färre, inte innehålla onödig information och genom att de ska digitaliseras. Men det är ingenting som görs på en kafferast.

– Det tar säkert ett par år. Varje myndighet måste gå igenom vad det är de behöver och sedan måste de anpassa sina digitala lösningar, säger Siwert Gårdestig och förklarar att det krävs en del ödmjukhet för den tid som det exempelvis kommer att ta för landets alla socialtjänster att anpassa sig till en vardag utan pappersintyg.

Jens Krey

Teamledare – nyheter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev