Digitalisering
Nya rådgivningsnumret ska ge samma information åt alla
Publicerad: 13 juni 2006, 11:19
Sjukvårdsrådgivningsstödet till det nya 1177-tjänsten bygger på att samtliga sjuksköterskor ska ge samma information oavsett tid och plats. Systemet har testats några månader, men just börjat att köras "skarpt".
Sedan den 1 juni har två miljoner svenskar tillgång till sjukvårdsrådgivningen 1177, som är en del av den nationella satsningen på IT i vården. Målet är en nationell tjänst med kvalitetssäkrade råd och de som ringer ska få hjälp inom ett par minuter, oavsett tidpunkt på dygnet.
Även om det har sneglats på modeller för rådgivningsstöd från andra länder, hittades inget som passade den svenska marknaden. Därför har ett eget system utvecklats. - Vi har satsat på kvalitet och säkerhet. Detta ska fungera dygnet runt, året runt. Skulle ett tekniskt problem uppstå, finns reservsystem. Sjuksköterskan ska kunna fortsätta jobba även om något skulle inträffa, säger Jonas Ekberg, projektledare för Vårdråd per telefon, projektet som har utvecklat 1177-tjänsten.
Ungefär 60 procent av de 100 miljoner kronor i statliga medel som hittills har satsats på 1177, har investerats i utvecklingen av rådgivningsstödet. Samma information ligger till grund för såväl webbtjänsten för allmänheten som för stödet till sjuksköterskor och den uppdateras regelbundet av en nationell redaktion.
Gunilla Jansson, sjuksköterska vid Sveriges Kommuner och Landsting, är en av dem som varit med och utvecklat stödet. Hon berättar hur det hela fungerar: - Sjuksköterskan loggar in på en särskild portal som ser likadan ut för alla i nätverket. Där finns nyheter och information på både nationell och regional nivå, till exempel om det går vinterkräksjuka i regionen.
Fylls i automatiskt i journalen När stödet öppnas, kommer en journaldel upp till vänster. Till höger går det att alternera mellan en medicinsk flik som är till grund för själva rådgivningen, en regional flik med öppettider på vårdcentraler och liknande samt länkar till bland annat patientorganisationer. Sjuksköterskan klickar på skärmen för att svara i telefonen och får automatiskt upp vilket nummer någon ringer ifrån, ålder, kön och personnummer om den som ringer har uppgivit det. Uppgifterna ifylls automatiskt i journalen och är sökbara mot folkbokföringsregistret.
Sjuksköterskan skriver vad patienten säger och kan med ett kortkommando söka på något av de skrivna orden. Förslag på orsaker till symtom kommer då upp i högerfältet. - Därifrån kan man välja vidare utifrån adekvat symtom eller diagnos. I systemet ingår en checklista för att exempelvis se vilken huvudvärk man absolut inte får missa.
Påminner om att ringa upp Om det skulle vara så att vinterkräksjuka florerar i området och en elfte patient ringer med liknande symtom, ger systemet stöd för kontroll av vad det egentligen är för att undvika förhastade slutsatser. Till varje förslag på symtom eller diagnos hör även en "brådske-rad" som anger hur bråttom det är att söka vård. Det är också möjligt att skapa en uppföljningssfunktion, då systemet i rätt tid påminner om att man ska ringa upp en patient och journalen automatiskt kommer upp på skärmen.
I ett första steg är Kronoberg, Jämtland, Skåne, Uppsala och Gävleborg anslutna till 1177. Bakom nätverket står Sveriges Kommuner och Landsting, socialdepartementet samt de landsting som hittills har gått med. Stödsystemet har levererats av Cap Gemini och telefonlösningen har utvecklats i samarbete med Telia Sonera.
Maria Bång