Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalisering

Nya rön ifrågasätter synen på hjärtsvikt

Publicerad: 15 november 2005, 10:29

AHA 2005. Hjärtat hos hjärtsviktspatienter som inte har ansetts ha något problem med tömningsfasen beter sig inte som man tidigare har trott, hävdar forskare vid American Heart Associations möte i Dallas, USA.


Forskare vid Johns Hopkins Medical Institutions i USA utmanar enligt ett pressmeddelande från nyhetssajten Eurek Alert uppfattningen att hjärtsviktspatienter som inte har någon störning av tömningsfasen, systole, i stället har en försämrad fyllnadsfas, diastole. Under fyllnadsfasen slappnar hjärtats kammare av och fylls med nytt blod. Ungefär en tredjedel av alla hjärtsviktspatienter anses ha den formen av hjärtsvikt.

I sin studie lät forskarna vid Johns Hopkins 19 äldre patienter med sådan icke-systolisk hjärtsvikt och en kontrollgrupp på 17 personer cykla på en testcykel. Kontrollgruppen hade inga symtom på hjärtsvikt, men matchades mot hjärtsviktspatienterna när det gällde bland annat diabetes, förstorat hjärta och högt blodtryck.

Tempot under cyklingen ökades stegvis och personerna fick cykla till dess att de var utmattade. Redan vid en låg intensitet i ansträngningen, jämförbar med ansträngningen att klä sig, sågs skillnader i hjärtfrekvensen mellan kontrollgruppen och hjärtsviktspatienterna. Hos försökspersonerna ökade hjärtfrekvensen med i genomsnitt 40 procent, mot 20 procent i sviktgruppen. Även ökningen av utpumpat blod var lägre i sviktgruppen än i kontrollgruppen. Däremot sågs ingen skillnad i hur mycket extra blod som hjärtat fylldes på med mellan grupperna - trots att det var just fyllnadsfasen som dessa hjärtsviktspatienter anses ha problem med.

Forskarna anser att resultaten, om än preliminära, kan få stor betydelse för behandlingen av patienter med den här typen av hjärtsvikt. De får i dag ofta betablockerare som sänker hjärtfrekvensen.

Studien presenteras i dag vid American Heart Associations pågående kongress.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev