Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalisering

Ofungerande larm minskar kapacitet på hjärtintensiven

Publicerad: 16 december 2016, 06:58

Nya larmpaneler på storsjukhuset Karolinska i Solna har inte fungerat på hjärtintensiven. Nu tvingas sjukhuset gå ner i antal vårdplatser på avdelningen.

Ämnen i artikeln:

Nya Karolinska Solna, NKSKarolinska universitetssjukhuset

– Det är en oerhörd frustration, säger chefläkare Nina Nelson Follin.

De senaste dygnen har panelerna i tre situationer inte fungerat som de ska.

– Det här är en ny sorts panel som man genom att trycka på ska utlösa ett larm, säger Nina Nelson Follin till TT.

Ett av de tre fallen rörde en allvarligt sjuk patient. Patientens telemetrilarm, som övervakar hjärtat, utlöstes och personal kom snabbt till platsen. Men när vårdlaget i sin tur skulle larma på fler kollegor med hjälp av panelen fungerade det inte. I stället fick personalen larma via telefonväxeln för att få hjälp.

– Det är högst otillfredsställande att ny teknik som ska underlätta, förenkla och understödja inte har fungerat. Det är inte okej, och vi ser allvarligt på det, säger Nina Nelson Follin.

Ingen patient har kommit till skada. Men det allvarligaste fallet kommer att lex Maria-anmälas och en insatsgrupp har bildats för att reda ut problemen.

Nina Nelson Follin bedömer inte att patientsäkerheten hotats av de krånglande larmpanelerna. Men hjärtintensiven planerade att trappa upp antalet patienter på avdelningen. Nu tvingas man i stället gå ner från tolv vårdplatser till åtta, i takt med att patienter skrivs ut.

Det kommer att påverka övriga sjukhus i Stockholms län som får ta emot fler patienter.

– Det blir en oerhörd frustration hos personalen när sådan apparatur som vi alla trott och fått beskrivet skulle fungera inte gör det, säger Nina Nelson Follin.

Nya Karolinska har drabbats av flera problem. Bara dagar innan den planerade starten meddelade hjärtläkaren Jan Liska att han hoppat av sin roll som patientflödeschef, med hänsyn till patientsäkerheten.

Bakgrunden var en driftsövning som gjordes i slutet av oktober som visade på omfattande brister, bland annat med larm och telefoner som inte fungerade.

– Det är alltid vissa inkörningsproblem med ny teknik i ny miljö, allt från handhavande till tekniken i sig. Men det har varit osedvanligt mycket problem som vi haft, säger Nina Nelson Follin.

NKS

Nya Karolinska Solna (NKS) är det första akutsjukhus som byggs i Stockholm på 40 år. Det senaste var Huddinge sjukhus som tog emot de första patienterna 1972.

Inflyttningen sker i faser. Första inflyttningen, av cirka 20 hjärtpatienter, skedde den 20 november. Under 2018 ska hela sjukhuset vara i full drift.

GUSTAV SJÖHOLM/TT

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev