Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalisering

Omega-3 kan lindra Alzheimersymtom

Publicerad: 21 juni 2007, 12:33

Kosttillskott med omega-3-fettsyror kan ha effekt på vissa symtom hos patienter med mild Alzheimers sjukdom. Detta enligt en studie från Karolinska institutet och Uppsala universitet.


Tidigare epidemiologiska studier har visat att fet fisk, som innehåller omega-3, kan ge ett visst skydd mot demenssjukdomar som Alzheimers sjukdom.

Nu har forskare vid bland annat Karolinska institutet i Huddinge gjort en klinisk studie med knappt 200 patienter med mild Alzheimers sjukdom, för att se om omega-3-tillskott har någon effekt på deras symtom. Hälften av patienterna fick omega-3 och hälften placebo. De följdes i ett år.

Till att börja med kunde forskarna inte se någon skillnad mellan grupperna. Men när de tog hänsyn till vilka patienter som bar på sårbarhetsgenen APOE   e   4, framkom skillnader. Bärarna fick positiv effekt av omega-3 på agitationssymtom som aggressivitet och rastlöshet. De som inte bar på genen uppvisade en förbättring av depressiva symtom om de tog omega-3-tillskott.

Forskarna vill inte ge några behandlingsrekommendationer utifrån sina studieresultat. Dessförinnan behövs studier med patienter som har mer uttalade symtom, anser de.

Internal Journal of Geriatric Psychiatry, publicerad online den 21 juni 2007

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev