Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalisering

Patientinformation mellan EU-länder ska förbättras

Publicerad: 19 mars 2008, 12:59

Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, har fått i uppdrag att leda ett projekt som ska göra det möjligt för vårdgivare att få patientinformation från andra EU-länder.


Människor rör sig allt friare mellan olika länder. I dag är det många som studerar eller jobbar i ett annat land. Det har också blivit vanligare att äldre tillbringar en del av året utomlands.

Det är mot bakgrund av detta som EU-kommissionen drar igång ett projekt som ska underlätta utbyte av patientinformation mellan olika länder. 13 länder ska delta i projektet, som kostar 100 miljoner och finansieras av EU.

Sverige får uppdraget att koordinera och leda arbetet. Dessutom ska minst ett landsting eller en region delta i projektet.

– Redan i dag finns flera svenska utvecklingsprojekt inom vården för att förbättra IT-användningen. Projekten syftar bland annat till att se till att vi kan skicka patientjournaler utan problem inom vårt eget land. Uppdraget att stå för projektkoordinationen i EU-projektet kommer att ge en extra skjuts i det arbetet, säger Anders Knape, ordförande för SKL, i ett pressmeddelande.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev