Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalisering

Politikerna tar beslut om Krys köp av Medhelp Vårdtjänster

Publicerad: 18 januari 2021, 11:26

– Den här frågan är så stor att jag vill ha upp den i nämnden. Den är principiellt viktig, säger Anna Starbrink (L), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.

Foto: Erik Simander/Bildbyrån

Det blir politikerna i hälso- och sjukvårdsnämnden som kommer att avgöra köpet av Medhelp Vårdtjänster.


Ämnen i artikeln:

KryDigital vård

Att Kry vill köpa Medhelp Vårdtjänster, som sköter 1177 åt Region Stockholm, har vållat intensiv debatt. På nätet finns en namninsamling mot ägarbytet, som på måndagsmorgonen hade samlat drygt 43 000 namnunderskrifter. I fredags skrev Magnus Isacson, specialist i allmänmedicin och Akil Awad, specialist i kardiologi, en debattartikel där de vill att affären stoppas. 

För att köpet ska gå igenom måste Region Stockholm godkänna ägarbytet. I normala fall är det ett beslut som ligger på hälso- och sjukvårdsdirektörens bord, men i det här fallet kommer det att flyttas upp till politikerna i hälso- och sjukvårdsnämnden.

– Den här frågan är så stor att jag vill ha upp den i nämnden. Den är principiellt viktig, säger Anna Starbrink (L), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden, till Dagens Medicin.

Den största frågan är enligt Anna Starbrink konkurrensneutraliteten, eftersom Kry redan driver både digital vård och fysiska vårdcentraler.

– Kan man vara den som både arbetar med råd och hänvisning och vara vårdgivare på samma gång? Den frågan tycker jag är viktig. 

Den planerade försäljningen välkomnas dock av Vårdförbundets förtroendevalda sjuksköterska på Medhelp Vårdtjänster, som poängterar att sjuksköterskehedern inte är till salu. 

Det nuvarande avtalet mellan Region Stockholm och Medhelp om att svara på samtalen till 1177 löper ut 2023. Att riva upp det i förtid och ta tillbaka 1177 i egen regi är inte aktuellt enligt Anna Starbrink. 

– Inför att avtalet löper ut måste vi göra en analys kring vad som fungerar bra och hur vi vi vill ha det. Vi har haft Medhelp i 20 år i regionen. Vi kan inte se annat än att vi håller hög medicinsk kompetens på 1177 i Stockholm. 

Ett beslut kan komma på nämndens sammanträde i februari eller mars, beroende på hur lång tid det tar för tjänstemännen att ta fram beslutsunderlaget.

 

 

Linda Berglund

Reporter

linda.berglund@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

KryDigital vård

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev