tisdag28 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalisering

QR-kod på olika språk ska locka till pulsåderbråckscreening

Publicerad: 8 februari 2022, 08:28

Ett snabbt ultraljud kan rädda liv. Arkivbild. Foto: Martina Holmberg / TT

En QR-kod ska få män över 65 år att delta i screening för pulsåderbråck.
Det hoppas i alla fall Regionalt cancercentrum Stockholm/Gotland som nu startar ett pilotprojekt med QR-kod-genererade översättningar av screeningkallelser.

Ämnen i artikeln:

Region StockholmRegion GotlandDigital vård

T

TT


Kallelsen skickas ut till alla män som fyller 65 år och översätts till den version som mobiltelefonen är inställd på, vilket ska göra det enklare att förstå vad det handlar om.

I Sverige erbjuds alla män en ultraljudsundersökning det år de fyller 65 år för att upptäcka pulsåderbråck i buken. Det är frivilligt och gratis och cirka 75 procent av de kallade männen deltar i programmet i dag.

Med det nya projektet med QR-koder hoppas man kunna öka deltagandet ytterligare och få med även de som inte har svenska som modersmål.

I dagsläget finns översättningar till arabiska, somaliska, polska, thailändska, sorani/kurdiska, tigrinja, persiska och engelska. Om mobiltelefonen är inställd på något annat språk än dessa kommer användaren till den engelska översättningen.

Pulsåderbråck i buken ger oftast inga symtom men är ett livshotande tillstånd om det brister och är vanligast bland män.

Om metoden blir framgångsrik kan den komma att användas även för andra screeningsprogram, som det för livmoderhalscancer.

Läs också: Årets cancernätverkare utsedd 

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev