Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalisering

Regeringen vill att fler använder sammanhållen journalföring

Publicerad: 6 april 2021, 12:54

Entrén till E-hälsomyndighetens lokaler i Kalmar.

Foto: E-hälsomyndigheten

Gemensamma journalsystem, Nationell Patientöversikt eller en helt ny teknisk lösning? E-hälsomyndigheten ska föreslå hur vård och omsorg bäst kan öka användandet av sammanhållen journalföring.


Ämnen i artikeln:

E-hälsomyndighetenI korthet

Regeringen har gett E-hälsomyndigheten ett nytt uppdrag: att analysera hur möjligheterna till så kallad sammanhållen journalföring kan öka mellan vården och omsorgen. 

Om olika vårdgivare delar vårddokumentation med varandra ökar patientsäkerheten och samordningen av vårdinsatser, konstaterar regeringen i ett pressmeddelande i påskhelgen. 

Bakgrunden till uppdraget är bland annat att Coronakommissionen i sitt delbetänkande om äldreomsorgen i december kallade avsaknaden av en fungerande sammanhållen journalföring för ett allvarligt patientsäkerhetsproblem.

Den lagliga möjligheten till sammanhållen journalföring finns redan, men regeringen vill öka användningen. Även om samtliga regioner är uppkopplade mot tjänsten Nationell Patientöversikt, NPÖ, så är det till exempel bara nio regioner som publicerar information om vaccinationer i systemet. Och mindre än var tionde kommun gör journalmaterial tillgängligt för andra vårdgivare.

Redan i oktober ska E-hälsomyndigheten komma med preliminära förslag på hur hur möjligheterna till sammanhållen journalföring kan öka och användas av alla vårdgivare i hela landet, samt uppskatta kostnaderna för detta. Den 15 februari 2022 ska uppdraget slutredovisas. 

 

Kommentarer:

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här! 

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Lina Berg

Reporter

debatt@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev