onsdag27 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalisering

Region Gotlands hemsida sänktes för drygt 300 kronor

Publicerad: 4 november 2021, 09:46

I polisförhör berättar en misstänkt tolvåring att han betalat 40 dollar för de överbelastningsattacker som kostat Region Gotland 1,5 miljoner kronor.

Foto: Getty Images

I polisförhör berättar en misstänkt tolvåring att han betalat 40 dollar för de överbelastningsattacker som kostat Region Gotland 1,5 miljoner kronor.

Ämnen i artikeln:

Region Gotland

DM


”Jag lurade min pappa att det var en Minecraftservergrej. Han trodde på mig och köpte den, och jag skäms för det. Han kan inte ens sätta upp routern”, säger tolvåringen i ett polisförhör som Sveriges Radio P4 Gotland tagit del av.

Det som köptes på nätet ska enligt radion vara en typ av digital tjänst som kostade 40 dollar, eller motsvarande 315 kronor. Tjänsten ska sedan ha använts i överbelastningsattacker mot bland annat Region Gotlands hemsida. Kostnaden för att komma tillrätta med de problem som uppkommit uppskattas till 1,5 miljoner kronor.

I en chatt med en kompis ska tolvåringen ha skrivit att det tog honom 30 minuter att komma igenom regionens skydd mot överbelastningsattacker. Region Gotlands internetleverantör uppger att det inträffade är den mest omfattande överbelastningsattack företaget varit med om på över 20 år.

Tolvåringen har delvis erkänt handlingarna men säger i förhör att han inte genomfört de faktiska attackerna, då han inte vet hur de går till. Då tolvåringen inte är straffmyndig kommer det inte att väckas åtal och ärendet kommer alltså inte prövas i domstol. Hade förutsättningarna varit annorlunda skulle en fällande dom kunnat resultera i ett fängelsestraff av ”inte alltför kort slag” säger åklagaren till Sveriges Radio P4 Gotland.

Läs mer:

Barn låg bakom it-attack mot Region Gotland
It-attacker växande problem i Region Gotland

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev