söndag4 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalisering

Riksrevisionen sätter digitala journaler under lupp

Publicerad: 4 april 2023, 10:04

Riksrevisor Helena Lindberg har beslutat att granska statens arbete med att stärka den digitala informationssäkerheten i vård och omsorg.

Foto: Getty Images, Frida Ström

Riksrevisionen ska granska hur statens arbete för att stärka säkerheten fungerar när det gäller delning av digital patientinformation.

Ämnen i artikeln:

Riksrevisionen

Annika Carpman

annika.carpman@dagensmedicin.se


Känsliga personuppgifter kan i dag delas digitalt inom och mellan utförare av vård och omsorg. Det finns sekretess och flera lagar för hur regioner och kommuner ska skydda informationen. Flera myndigheter har också till uppgift ska stötta, följa upp och bedriva tillsyn så att hantering av exempelvis journaluppgifter görs på rätt sätt.

Läs mer: Över en halv miljon oskyddade patientuppgifter hittade i e-post

Ändå händer det att information blir felaktig, går förlorad eller hamnar i orätta händer. Dagens Medicin har hittills i år bland annat rapporterat om patientsamtal som legat oskyddat på sajt, om bristande behandling av känslig patientinformation via e-post och att personuppgifter stulits vid en it-attack mot ett privat vårdbolag.

Nu drar Riksrevisionen igång en granskning.

”Det råder ingen tvekan om att fördelarna med digitaliserad patientinformation är enorma – både för patienter och vårdgivare. Samtidigt måste informationen skyddas. Här har staten ett ansvar för att stötta, vägleda och bedriva tillsyn”, säger riksrevisor Helena Lindberg i ett pressmeddelande.

Resultatet av Riksrevisionens arbete ska presenteras i februari nästa år.

Läs också: Digital delning av personuppgifter – en av årets nya lagar

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?
Klicka här!
Kommentarer publiceras efter granskning.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev