Få hela storyn
Starta din prenumeration
Digitalisering
Publicerad: 17 maj 2022, 14:00
”Vi sprider kunskap, inte smitta”, sa Fredrik Hansson, utvecklingsledare vid Säs, vid en presentation på Vitalis.
Foto: Skärmdump
Pandemin tvingade fram nya arbetssätt och under hösten 2021 har Säs smittspårningsrobot utvecklats ytterligare.
Robotic process automation, RPA, är egentligen inget nytt för Södra Älvsborgs sjukhus, Säs, i Borås. RPA, som även kallas digitala medarbetare, går förenklat ut på att låta digital teknik sköta vissa repetitiva arbetsuppgifter och sjukhuset använder sedan tidigare en ”sjukskrivningsrobot” för att hjälpa till att fylla i delar av sjukintyg.
– Robotar älskar det monotona, de tuggar och går och tar inga egna initiativ, säger Fredrik Hansson, utvecklingsledare vid Säs, vid en presentation på Vitalis.
Läs också: Fortsatt väntan på Socialstyrelsens väntetider
När covidpandemin sedan rullade in över Sverige ökade behovet av nya arbetssätt och Linda Hallberg, hygiensjuksköterska vid Säs, insåg att i det kaos som uppstod var det svårt att smittspåra på traditionellt sätt. På ungefär två månader utvecklades därför en smittspårningsrobot, och den fungerar ungefär så här:
Linda Hallberg, hygiensjuksköterska vid Säs, listar smittspårningsrobotens fördelar.
Foto: Skärmdump
Under hösten 2021 vidareutvecklades roboten med hjälp av företaget CGI och kan nu även hjälpa till vid smittspårning av vinterkräksjuka, mässling och multiresistenta bakterier. Och, påminner Linda Hallberg, det finns stora samhällsekonomiska vinster med att minska antalet vårdrelaterade infektioner som varje år uppskattas kosta närmare två miljarder kronor.
Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?
Kommentarer publiceras efter granskning.