Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalisering

Robot hjälper till med smittspårning av covid-19

Publicerad: 17 maj 2022, 14:00

”Vi sprider kunskap, inte smitta”, sa Fredrik Hansson, utvecklingsledare vid Säs, vid en presentation på Vitalis.

Foto: Skärmdump

Pandemin tvingade fram nya arbetssätt och under hösten 2021 har Säs smittspårningsrobot utvecklats ytterligare.


Ämnen i artikeln:

Södra Älvsborgs sjukhusCovid-19VårdhygienMultiresistensVitalisToppnyheter

Robotic process automation, RPA, är egentligen inget nytt för Södra Älvsborgs sjukhus, Säs, i Borås. RPA, som även kallas digitala medarbetare, går förenklat ut på att låta digital teknik sköta vissa repetitiva arbetsuppgifter och sjukhuset använder sedan tidigare en ”sjukskrivningsrobot” för att hjälpa till att fylla i delar av sjukintyg.

– Robotar älskar det monotona, de tuggar och går och tar inga egna initiativ, säger Fredrik Hansson, utvecklingsledare vid Säs, vid en presentation på Vitalis.

Läs också: Fortsatt väntan på Socialstyrelsens väntetider 

När covidpandemin sedan rullade in över Sverige ökade behovet av nya arbetssätt och Linda Hallberg, hygiensjuksköterska vid Säs, insåg att i det kaos som uppstod var det svårt att smittspåra på traditionellt sätt. På ungefär två månader utvecklades därför en smittspårningsrobot, och den fungerar ungefär så här: 

När en patient konstaterats smittad med covid-19 matar vårdhygien in patientens personnummer i roboten. 

Roboten går därefter igenom ett antal olika sjukhussystem för att se vilka patienter och anställda som kan ha varit i kontakt med den smittade.

Det kan exempelvis vara personer som varit på akutmottagning, vårdavdelning eller röntgen samtidigt som den smittade, de som kört ambulansen eller personer som undersökts med samma medicintekniska utrustning, exempelvis ett endoskop.

Roboten levererar slutligen en lista med personer som kan vara aktuella för vårdhygien att kontakta vid smittspårning och vid smittutbrott kan roboten även hitta eventuella samband mellan olika smittade personer.

Linda Hallberg, hygiensjuksköterska vid Säs, listar smittspårningsrobotens fördelar.

Foto: Skärmdump

Under hösten 2021 vidareutvecklades roboten med hjälp av företaget CGI och kan nu även hjälpa till vid smittspårning av vinterkräksjuka, mässling och multiresistenta bakterier. Och, påminner Linda Hallberg, det finns stora samhällsekonomiska vinster med att minska antalet vårdrelaterade infektioner som varje år uppskattas kosta närmare två miljarder kronor.

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här! 

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Jens Krey

Reporter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev