Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalisering

Rökdykare får nytta av tröja som mäter EKG

Publicerad: 13 oktober 2006, 14:49

Stickade elektroder som känner av hjärtrytm och muskelaktivitet är frukten av ett tvärvetenskapligt samarbete mellan textilforskare och medicintekniker.


Vid Textilhögskolan i Borås forskas det kring olika typer av smarta kläder, kläder med integrerade tekniklösningar. Ett av de senaste projekten, som textilforskaren Lena Berglin arbetar med, handlar om att utveckla elektroder i textila material för övervakning av fysiologiska parametrar som  EKG  och  EMG  , elektromyogram.

I dagsläget är elektroderna stickade av garn och rostfria ståltrådar till en mjuk och smidig enhet som kan sys in i klädesplagg.

– Det här är en prototyp som vi håller på att testa nu och som vi har fått tillfredställande signalkvalitet med, berättar Lena Berglin, som är doktorand vid Textilhögskolan.

Men textilierna kan utvecklas ytterligare, enligt Lena Berglin, både när det gäller material och ytstruktur.

– Det kan gå att använda silvertråd i stället för rostfritt och vi funderar på om vävda elektroder har en yta som gör att de ligger bättre an mot huden så att det rör på sig så lite som möjligt, säger hon.

Det gäller att hitta de bästa mätpunkterna på bålen, där tröjan rör sig minst mot huden och det finns bäst förutsättningar för kontakt. Materialet i själva tröjan är också betydelsefullt för funktionen. Det krävs ett stadigt elastiskt material som smiter åt mot kroppen, så att alla elektroder kommer i kontakt med hudens yta.

– Komforten är naturligtvis också viktig och därför är till exempel Supplex, som finns i vissa sportkläder, ett lämpligt material. Det är ett syntetiskt funktionsmaterial som också har fördelen att var formbeständigt, säger Lena Berglin.

Målet är att de stickade elektroderna ska kunna användas både för att fånga upp  EMG  - och  EKG  -signaler. Dessa signaler kan sedan överföras trådlöst med blåtandsteknik till en dator via en liten dosa i fickan. Alternativet är att signalerna lagras i samma dosa för senare överföring och granskning.

Initiativet till tröjprojektet togs av Leif Sandsjö, forskarassistent vid Arbetslivsinstitutet i Göteborg, som vill använda tröjan för att mäta muskelaktivitet och hjärtsignaler i autentiska yrkessituationer. Det kräver frihet från sladdar och klisterelektroder.

Eftersom kontakten mellan elektroderna och huden inte är lika bra som med konventionella klisterelektroder och kontaktgel används ett särskilt signalanalyssystem, som har utvecklats av professor Stefan Karlsson och docent Urban Wiklund på enheten medicinsk teknik och informatik vid Norrlands universitetssjukhus.

EKG-signalen mäts med många textila elektroder och störningarna filtreras sedan bort i signalanalyssystemet, så att hjärtslagen framträder tydligt.  EKG  -kurvan blir inte så bra att den kan användas för hjärtinfarktdiagnostik, men den fungerar alldeles utmärkt för rytmövervakning av arytmipatienter och för variabilitetsanalys av hjärtfrekvensen hos patienter som har störningar i det autonoma nervsystemet till följd av till exempel en tidigare hjärtinfarkt eller diabetes.

– Jag tror framför allt att det här kan bli ett bekvämare alternativ till 24-timmars Holter- EKG  eller andra registreringar med arytmifrågeställning. Man skulle kunna skicka hem en tröja med patienten och säga att hon får ta på sig den när hon känner att hjärtat slår konstigt för att på så sätt fånga upp arytmier som uppträder sällan och som är svåra att fånga med vanligt Holter-  EKG  , säger Urban Wiklund.

Han ser också ett annat användningsområde, rytmövervakning hos barn som är allergiska mot klistret i vanliga elektroder – något som är ganska vanligt.

Det finns även ett intresse för tröjan från Räddningsverkets sida. De ser ett användningsområde i övervakning av rökdykare, där det ibland kan råda osäkerhet kring hur rökdykaren mår under uppdrag inne i brinnande byggnader.

Christer Wiklund

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev