tisdag6 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalisering

Roligt men riskfyllt att rycka ut på egen hand

Publicerad: 11 februari 2015, 07:00

PÅ VÄG. Sjuksköterskan Andreas Gottfridsson tonar ner riskerna med ensamarbete: – Som regel blir ju människor glada när man kommer, säger han.

Foto: Anna Tärnhuvud/Bildbyrån

En sjuksköterska attackeras i ­bilen på väg till ett hembesök och en får läkemedelsväskan stulen. Ensamarbete inom sjukvården kan vara riskfullt. Men också roligt.


Dubbel sjuksköterskebemanning i bilarna på nätterna. Det kräver Vårdförbundet i Älmhult sedan en ensamtjänstgörande sjuksköterska inom hemsjukvården attackerats på väg till en patient. Skyddsombudet Marianne Sjöstedt vill ha fortsatta förhandlingar för att förmå kommunen att stärka upp bemanning och beredskap för dem som arbetar ensamma.

– Enligt budget ska det vara två sjuksköterskor i tjänst varje natt, som gör hembesök. Vi vill även försäkra oss om att kommunens beredskap vid hotfulla situationer håller.
I det här fallet fanns ingen chef i beredskap som svarade på larmet under natten och sjuksköterskan har inte fått något stöd från arbetsgivaren efteråt, berättar Marianne Sjöstedt.

Socialchef Kulla Persson Kraft tycker att händelsen satt fokus på behovet av fungerande beredskapsrutiner, liksom villkoren för ensamarbete.

– Vi vill undvika ensamarbete, men det är inte alltid det går. Vi måste alltid använda kompetensen på bästa sätt, just nu har vi dess utom vakanta sjuk skötersketjänster. Det finns inte alltid behov av två sjuksköterskor i bilen, det kan till exempel vara en undersköterska med i stället. Detta är något som vi diskuterar med Vårdförbundet.
Att hemsjukvårdens sjuksköterskor ofta kör ensamma i bilar utrustade med potenta läkemedel är ett bekymmer, tycker Kerstin Eriksson, skyddsombud i Skellefteå kommun.

– Alla ser ju vilka bilar som kommer från landstinget och vet varifrån de utgår. Det saknas bra överfallslarm och mobiltelefonerna fungerar inte överallt i glesbygd. Vi hoppas få bättre larm snart, det är i alla fall något som diskuteras.

Några landsting har infört så kallade single responders, en utryckningsregistrerad personbil utrustad som en akutambulans. Bilarna ska förstärka vården i glesbygd och vara först på plats vid ett larm, innan ambulansen kommer fram. De bemannas av en ensam sjuksköterska.

I Landstinget Sörmland rullar en single responder sedan i höstas. Sjuksköterskan Andreas Gottfridsson är en av dem som varvar pass på ambulansen med att ha ansvar för akutbilen som är stationerad i Gnesta.

– Förutom den medicinska kompetensen och alla de beslut som man måste fatta, ska man vara problemlösare, tekniker, snöskottare och chaufför. Man måste kunna improvisera och lösa problem själv. Det här passar mig bra och är det roligaste jag har gjort, säger han.

Riskerna med ensamarbete tonar Andreas Gottfridsson ner.

– Jag har inte råkat ut för någon incident. Som regel blir ju människor glada när man kommer. Men skulle det kännas stökigt eller hotfullt så backar jag hem. Vi ska inte utsätta oss för risker, särskilt inte när man kommer ensam.

När Västra Götalandsregionen startade single responder i Dalsland 2012 anmälde Vårdförbundet detta till Arbetsmiljöverket, med hänvisning till de risker som sjuksköterskan kan utsättas för i områden där det är långt till bebyggelse och hjälp.

– Vi har haft incidenter där rutor krossats och en läkemedelsväska stulits, så jag ifrågasatte lämpligheten med ensamarbete, berättar Tina Kall, regionalt skyddsombud för Vårdförbundet i Västra Götaland.

Men anmälan ledde inte till någon åtgärd.

Enligt en utvärdering av verksamheten i Dalsland är ensamarbetet inte något större arbetsmiljöproblem. I stället hänvisade sjuksköterskorna till brist på stöd från chefer, för lite inflytande och brist i kompetensutveckling. De ansåg även att de hade en stor ansvarsbörda, ”något som ju kan relateras till ensamarbete”.

Relaterat material

Sjuksköterskor kräver stopp för ensamarbete

Facket vill stoppa akutbil

MIA WÄRNGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev