Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalisering

Säkrare hemvård med 3g

Publicerad: 24 maj 2006, 13:50

Inom den hemsjukvården är många patienter ofta spridda över ett stort geografiskt område. Då kan det vara en fördel att snabbt och enkelt kunna styra om vårdresurserna mellan patienterna om behoven ändras.


Med hjälp av det mobila it-stödet Mobisams ska vårdpersonal få information om bland annat planerade vård och omsorgsåtgärder, förändrade prioriteringar samt vad kollegerna gjorde senast hos en viss patient. Det finns också åtkomst till en vård­planeringstjänst.

- Vad har gjorts, vad är planerat, vad ska jag göra och vilket är resultatet. Mobisams ska ge patienten större säkerhet i vården, säger Monica Winge, projektledare för Mobisams som är under utveckling och snart ska testas i ett pilotprojekt tillsammans med Sams-projektet.

- Det handlar om att öka kvaliteten genom att möjliggöra uppföljning av utförda, pågående och planerade vårdåtgärder och kunna se vem som har gjort vad och på så sätt tydliggöra ansvar mellan olika vårdorganisationer och utförare, fortsätter  hon.  De mobila tillämpningarna ställer vissa tekniska krav som bandbredd, roaming och surfpunkter. Överföringen sker via 3g eller gprs där det förstnämnda är snabbare men fortfarande inte fungerar överallt.

- Kommer man utanför täckningen sker överföring till gprs. Det känns otroligt långsamt men i själva verket får man vänta bara ett par sekunder, säger Monica Winge.

- Med 3g kommer informationen direkt. Det är det som är målet, men det kommer allt eftersom 3g-nätet byggs ut, vilket det gjort rejält sedan vi började projektet för två år sedan.

I projektet har säkerhet varit en avgörande aspekt.

- Det är oerhört viktigt att data alltid finns tillgängliga även om till exempel nätet går ned. Det får absolut inte hända i palliativ vård, säger Monica Winge.

Därför har man också tittat på vilken information man absolut inte kan vara utan. Om nätet går ned lagras den utvalda informationen på en extern bärbar hårddisk i realtid. När nätet kommer igång igen raderas hårddisken direkt.

- I det här projektet är det flera abonnemangsleverantörer och olika tekniker inblandade just för att systemet aldrig får gå ned.

Informationen bygger på objektorienterade komponenter. Det mobila användargränssnittet är väldigt intuitivt och visar bara exakt vad man behöver.

Genom att en gemensam informationsstruktur används kan behöriga vård- och omsorgsorganisationer få tillgång till relevanta uppgifter för patienten.

- I dag gör it det möjligt att samverka. It skapar inte någon nytta i sig. Målet är i stället att åstadkomma verksamhetsutveckling ur ett patientperspektiv där it ska möjliggöra denna, säger Monica Winge.

Sofia Thorsson

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev