söndag5 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalisering

Sjukhus anmäls efter okänd sjukdomskälla

Publicerad: 20 november 2018, 11:13

Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus vid Sahlgrenska universitetssjukhuset

Foto: Marie Ullnert

På Drottning Silvias barnsjukhus vet man inte varför personalen insjuknar i yrsel och migrän. Personalen anser dock att de sitter på svaret och slår nu larm till Arbetsmiljöverket.

Ämnen i artikeln:

Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus

På sjukhusets intensivvårdsavdelning för barn har de anställda under flera år upplevt andningssvårigheter, yrsel, torra ögon och migränattacker. Arbetsgivaren har utrett frågan utan att hitta källan till problemet, men eftersom symptomen hos personalen kvarstår har de lokala skyddsombuden nu involverat Arbetsmiljöverket i frågan genom en så kallad 6:6a, uppger Göteborgs-Posten.

Anmälan innebär att arbetsgivaren skyndsamt ska ge besked om hur problem i arbetsmiljön ska rättas till. Från personalens håll upplever man att det är gasen NO, som används vid behandling av pulmonell hypertension, som ger upphov till symptomen. Motiveringen är att symptomen överensstämmer med de som kan uppstå vid användning av den medicinska gasen.

Lika övertygad är inte arbetsgivaren, som under förra året trappade upp ett utredningsarbete för att hitta orsaken till besvären. Bland annat undersöktes respiratorslangar som används vid behandling av pulmonell hypertension, men några hål upptäcktes inte. Totalt har 25 anställda medarbetare, lite mindre än en fjärdedel av personalstyrkan, lidit av symptomen, enligt arbetsgivaren.

– Vi ser väldigt allvarligt på att personalen har de här symptomen och vi är mycket angelägna om att ta reda på varför, men jag är inte säker på att det just är NO, säger verksamhetschefen Ola Hafström till Göteborgs-Posten.

I morgon, onsdag, kommer ledningen för sjukhuset träffa Arbetsmiljöverket i ett första möte för att få bukt med situationen.

ADAM WENELL

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev