Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag27.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Digitalisering

Sjukhus kräver att medicinteknik ska tåla telefoner

Publicerad: 21 Februari 2007, 06:01

Sjukhus kräver att medicinteknik ska tåla telefoner

Foto: Till höger Stig Wiinberg, cheftekniker på Ängelholms sjukhus. Till vänster undersköterskan Lena Johansson. Foto: Görgen Persson

Medicinteknisk utrustning måste bli säkrare runt trådlösa telefoner och mobiltelefoner, anser företrädare för Region Skåne. De vill att Socialstyrelsen och Läkemedelsverket skärper kraven på industrin.


Medicintekniska produkter i sjukvården måste bli bättre på att tåla strålningen från mobiltelefoner och så kallade decttelefoner, trådlösa telefoner. Och för att nå dit krävs att Socialstyrelsen och Läkemedelsverket tar initiativ till att höja de gränsvärden som gäller i dag. Det skriver företrädare för Region Skånes chefläkare och medicintekniska chefer i ett brev till de båda myndigheterna.

– Vi har rätt att kräva högre standard. Men då måste myndigheterna i sin tur skärpa kraven på industrin, annars kommer inget att hända, säger Nils-Gunnar Holmer, medicinteknisk chef för Region Skåne.

Enligt honom är det möjligt att göra den medicintekniska utrustningen mindre känslig, vilket gjorts inom militären eller i till exempel bilar där det går bra att ringa utan att slå ut viktiga funktioner. Att så inte skett hittills beror, enligt Nils-Gunnar Holmer, på att det inte ligger i industrins intresse – företagen följer ju redan gällande regler.

Fler mobiler än människor
Problemet är tudelat. Mobiltelefoner som patienter och anhöriga tar med in på sjukhusen avger relativt stark strålning, och hittills har lösningen varit att försöka informera bort problemet med skyltar som kräver att mobilen stängs av. I längden blir detta dock alltmer ohållbart, anser Nils-Gunnar Holmer, eftersom det numera finns fler mobiltelefoner i landet än invånare. Attityden har också förändrats – det är lika vanligt att ha med sin mobil som sin plånbok.

Den andra delen av problemet rör decttelefoner som blir allt vanligare inom sjukvården. Även om de avger mycket mindre strålning än vanliga mobiltelefoner, ska de enligt föreskrifterna inte komma närmare medicinteknisk utrustning än en meter.

– Det är inte realistiskt. För att följa föreskrifterna i dag ska läkaren lägga ifrån sig sin telefon för att inte komma för nära. Risken finns då att läkaren inte kan nås omedelbart i en akut situation, säger Karel Maršál, chefläkare i Region Skåne.

Har nöjt sig med en halv meter
På sjukhusen i Ängelholm och Helsingborg, samt vid diagnostiskt centrum i Malmö, har personalen sedan flera år i stället tillämpat ett säkerhetsavstånd på en halv meter mellan decttelefoner och medicinsk utrustning. Detta utan att ge upphov till några störningar.

– Det kan hända att man kan gå ännu närmare utan problem, men vi följer försiktighetsprincipen med en halv meter, säger Stig Wiinberg, cheftekniker på Ängelholms sjukhus.

Han hoppas att Skånes chefläkare nästa vecka ska besluta att låta den halva metern bli riktlinje för samtliga sjukhus. Med tusentals decttelefoner på väg ut till personalen är det önskvärt med enhetliga regler.

Hur känslig är då medicinteknisk utrustning för mobilstrålning? Äldre maskiner antas vara mer känsliga än yngre men företrädare för producenterna har inga enkla svar.

Enligt Bo Höjdefors, ordförande i branschorganisationen Swedish Medtechs arbetsgrupp för regelverk, kvalitets- och säkerhetsfrågor, kan det ligga i industrins eget intresse att göra utrustningen tåligare för att utnyttja framtida bärbar teknik. Men han påpekar att en öronlampa på en vårdcentral inte behöver samma tålighet som en defibrillator i en ambulans.

– Att kräva en väldigt hög nivå på all teknisk utrustning skulle sannolikt leda till att det blir dyrt, säger Bo Höjdefors.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev