Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

tisdag11.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Digitalisering

Sjukhus plågas av svår hetta

Publicerad: 25 juli 2014, 06:45

Värmeböljan slår hårt mot Länssjukhuset i Sundsvall. Temperaturen ligger på runt 30 grader i en del vårdsalar, och personal oroar sig för patientsäkerheten. Korrigerad version.


Länssjukhuset i Sundsvall har ingen luftkonditionering under dagtid, och sjukhusets system med att använda lagrad snö för att kyla ner hjälper inte heller, då snön redan tagit slut.

– Vår klinik är utspridd och en del ligger i suterräng. Värst är det troligen på geriatriken som ligger högt upp i huset. Samtidigt mår nog kardiologens och lungklinkens patienter sämst till följd av värmen, men enligt landstingsfastigheter är det inte så mycket de kan göra. De kör in 16-gradig luft på nätterna men det räcker inte. Vi har också köpt fläktar och drar för fönstren när solen ligger på, säger Lars Beckman, läkare på onkologen och lungkliniken vid Länssjukhuset i Sundsvall, till webbtidningen Allehanda.

Att cirkulera luften i salarna med hjälp av fläktar är inte heller en perfekt lösning, ur en smittskyddssynpunkt.

– Men vi har inget val. Vid höga temperaturer ökar också dödligheten, det vet alla, säger Margarita Villalobos, sjuksköterska och skyddsombud, till Allehanda.

Värmen påverkar också sjukhuset som arbetsmiljö. Margarita Villabos berättar att kläderna de anställda har på sig är täta och att svetten rinner. Det går nästan inte att jobba, menar hon.

Tidigare uppgifter om att bristen på luftkonditionering skulle bero på kostnaden har tillbakavisats av Jacomina Beertema (M), sjukvårdslandstingsråd för Landstinget Västernorrland, och enligt Martin Sundquist, enhetschef vid Fastighetsdrift, beror problemet med värmen just på att snön tog slut.

– Eftersom det inte finns någon snö kan vi inte påverka situationen. Det finns andra kylsystem på sjukhuset men de räcker inte till, säger Martin Sundquist till Allehanda.

ELSA TORELL

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev