Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalisering

Sjukhus polisanmäls efter dödsfall

Publicerad: 15 mars 2012, 10:00

De ansvariga vid Gävle sjukhus har polisanmälts för vållande till annans död av anhöriga till en avliden man.


I förra veckan kom en man i 60-årsåldern in till Gävle sjukhus. Han var förvirrad, kunde inte prata ordentligt, hade svårt att minnas saker och kunde inte ens sitta ordenligt. Mannen svarade ja på frågan om han tagit tabletter, enligt hans son några Alvedon mot smärtorna, och sjukhuspersonalen trodde att han var drogad av något annat.

Pappan beskrev hur han känt ett ”plopp” i huvudet när han låg i badet och sonen bad då att han skulle skickas till hjärnröntgen, men personalen ville först inte det. När röntgen väl gjordes visade den att patienten drabbats av en hjärnblödning och han fördes till Akademiska sjukhuset i Uppsala. Han hade då legat på sjukhuset i Gävle i tre dygn utan annan vård än dropp, enligt de anhöriga. Mannen avled senare och fallet har lex Maria-anmälts.

– Vi behöver av en oberoende part få prövat om diagnostiken fördröjts av någon anledning. Jag utesluter inte att det kan vara så, säger Per Wessén, chefläkare på division medicin, till Gefle Dagblad.

Den avlidnes familj har polisanmält ansvariga på sjukhuset för vållande till annans död.

– Jätteovanligt att sådant här anmäls till oss. Jag kan inte påminna mig om att det hänt förut under min tid i polisen, säger polisens utredningschef Stefan Löfberg till tidningen.

– Vi har hämtat ut liggaren och lite annat material och börjat titta på ärendet.

DANIEL PERSSON

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev