Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalisering

Sladdrigt papper kan vara borta om fem år

Publicerad: 29 november 2012, 11:17

RIKSSTÄMMAN Den är fullmatad med information, är ofta sladdrig och svår att vika ihop. Men om branschföreningen Lif får bestämma kommer bipacksedeln försvinna i dagens form.


Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Det var under ett föredrag i dag på stämman som Anita Finne Grahnén från Lif berättade om ett projekt som föreningen drivit under det senaste året, delvis tillsammans med generikaföreningen FGL.

Tre olika grupper av läkemedelsanvändare fick granska bipacksedlar från tre läkemedel. Inte oväntat kom kritiska synpunkter på att texterna var för långa och detaljerade.

– Men man uppfattar också bipacksedeln som en trygghet, sa Anita Finne Grahnén.

Efter att ha tagit del av synpunkterna utformade respektive företag i samarbete med Läkemedelsverket nya texter på försök. Dessa var betydligt luftigare och hade i snitt 40 procent mindre text. Bland annat togs information om vissa sällsynta biverkningar bort.

– Det visar att bipacksedlarna går att förändra, sa Anita Finne Grahnén .

Men Lifs vision är inte bara att texterna ska blir enklare, kortare och mer inriktad på hur och varför läkemedlet används. Helst ska bipacksedeln försvinna i nuvarande form och bli digital.

– Läkemedel som man hämtar ut på apotek kan vara upp till ett och ett halv år gamla. Under den tiden kan det till exempel ha kommit ny säkerhetsinformation som inte finns med i bipacksedeln, säger Anita Finne Grahnén.

– Det vore kanske bäst att patienten i stället får en ny uppdaterad bipacksedel utskriven på apoteket varje gång ett läkemedel hämtas ut, sa Anita Finne Grahnén.

Tillsammans med den europeiska branschföreningen driver Lif frågan mot EU-kommissionen som  nu utreder patientinformation, märkning och dokumentation av läkemedel.

– I ett optimistiskt perspektiv kan vi kanske se en förändring om fem år på EU-nivå, sa Anita Finne Grahnén.

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev