Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalisering

Socialdemokraterna utlovar mindre pappersjobb i vården

Publicerad: 29 juli 2009, 10:01

Socialdemokraterna utlovar mindre pappersjobb i vården

Foto: Ylva Johansson (s).

Mindre administration och mer tid för patienterna. Det föreslår socialdemokraterna i sitt nya sjukvårdspolitiska program.


I dag ägnas ungefär en tredjedel av läkares och sjuksköterskors arbetstid åt direktkontakt med patienterna. Det är för lite, enligt förslaget till nytt sjukvårdspolitiskt program som nu har antagits av socialdemokraternas partistyrelse.

– Vårt mål är att inom fem år se till att de träffar patienterna under åtminstone halva arbetstiden. En del pappersarbete kan nog rationaliseras bort, men en del kan också göras effektivare av andra personalgrupper, säger partiets sjukvårdspolitiska talesperson Ylva Johansson till Svenska Dagbladet.

Som Dagens Medicin har rapporterat om tidigare vill socialdemokraterna även införa ett nationellt certifieringssystem för sjukvården. Det innebär att skillnaderna mellan offentliga och privata vårdgivare tonas ned.

– I stora delar av vården kommer det inte att spela någon roll vem som utför jobbet så länge de är certifierade. Bara när det gäller akutsjukvården vill vi att den ska stanna kvar i offentlig regi. Det gäller särskilt universitetssjukvården, säger Ylva Johansson till Svenska Dagbladet.

Det nya sjukvårdspolitiska programmet ska antas på socialdemokraternas partikongress i oktober.

Relaterat material

S efterlyser certifierad vård

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev