Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalisering

Socialstyrelsen kritiserar Flyktingmedicinskt centrum

Publicerad: 23 januari 2009, 16:12

Felaktiga besked om hiv-smitta och fördröjda behandlingar. Socialstyrelsen riktar nu hård kritik mot Flyktingmedicinskt centrum i Stockholm. (Uppdaterad 13:13)


Dagens Medicins pappersupplaga rapporterade i senaste utgåvan, nr 4/08, om de stora bristerna inom Flyktingmedicinskt centrum, FMC. Flyktingmedicinskt centrum drivs av sjukvårdsföretaget Avesina, och bedriver vård på uppdrag av Stockholms läns landsting.

När Socialstyrelsen nu är klar med en granskning som inleddes i november 2007 kommer myndigheten med hård kritik på fler punkter:

» efter en förväxling av prover fick en hiv-smittad kvinna sin diagnos först sex månader efter provtillfället.

» en familj fick felaktigt beskedet att deras 6-årige son var hiv-smittad.

» Cirka 70 patientjournaler med provsvar hade lämnats utan åtgärd.

» En 12-årig pojke fick sin hepatit B-diagnos fördröjd med cirka ett och ett halvt år.

– Vi har funnit en rad brister som är fullständigt oacceptabla, säger Staffan Blom, chef för Socialstyrelsens regionala tillsynsenhet i Stockholm.

Socialstyrelsen ska nu följa att FMC förbättrar sina rutiner. Samtidigt kommer Stockholms läns landsting att se över sitt avtal med företaget.

– Jag ser väldigt allvarligt på de uppgifter som Socialstyrelsen redovisar. De gör mig upprörd och väldigt bekymrad. Det är en oacceptabel behandling av människor. Det handlar om brister gentemot våra kanske mest sårbara medmänniskor, säger sjukvårdslandstingsrådet Filippa Reinfeldt (m) i ett pressmeddelande.

Dagens Medicin har utan framgång sökt Shori Zand, vd för Avesina och FMC.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev