tisdag6 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalisering

Södersjukhuset ber om ursäkt

Publicerad: 24 februari 2012, 08:02

Södersjukhuset. Foto: Simon Rothelius

Södersjukhuset gör avbön efter att ha sökt ”tv-seriesnygga” sjuksköterskor i en annons. Ursäkten kommer efter att en sjuksköterska som känner sig diskriminerad gjort en JO-anmälan.

Ämnen i artikeln:

SödersjukhusetStockholms läns landsting

Historien om en den hårt kritiserade jobbannonsen började med att radio- och tv-profilen Cissi Wallin twittrade från Södersjukhuset om hur snygg personalen var. Sjukhuset lånade hennes formulering till en annons om sommarvikariat. ”Tv-seriesnygg eller Söderhipster – Sjuksköterskor till Vo Akut sökes!”, blev rubriken.

Jobbannonsen fick snabbt kritik, bland annat från Vårdförbundet. Sjuksköterskan Lasse Hellström i Blekinge reagerade också starkt och vände sig till justitieombudsmannen, JO.

”Med mina drygt 60 år på nacken och med icke plastikkirurgiskt åtgärdade rynkor i ansiktet uppfyller jag inte kravet … Jag känner mig diskriminerad från att söka arbetet i annonsen och vill att JO granskar om min känsla är rättsligt befogad”, skrev han i sin anmälan som citeras av JO.

Nu ber åtta chefsjuksköterskor från Södersjukhuset om ursäkt för formuleringen. De uppger att de bara använde en skämtsam knorr för att deras jobbannons skulle sticka ut.

”Vår bild av sjuksköterskan, man eller kvinna, speglas av den mångfald och rikedom som medarbetarna i verksamheten på Södersjukhuset representerar. Den har ingenting med den sexistiska och omoderna bild som flera medier och en branschorganisation har kopplat till annonsen. Vi tar starkt avstånd från denna bild”, skriver de i sin debattartikel i Dagens Nyheter.

Relaterat material

Sökande efter tv-snygga sjuksköterskor irriterar facket

Stickning ska ge Sös varm image

SIMON ROTHELIUS

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev