måndag20 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalisering

Sörmland stryper nätläkarreklam

Publicerad: 26 januari 2022, 09:02

”Vi ser att det har eskalerat och sättet som det har utvecklats är inte på ett sätt som gagnar hälso- och sjukvården, därför vill vi vara lite mer stringenta”, säger Monica Johansson (S), regionstyrelsens ordförande i Sörmland, om att regionen nu skärper sina riktlinjer för hur vårdgivare får marknadsföra sig. Foto: Bobo Lindblad/Region Sörmland, Getty Images

Regionstyrelsen är tydlig i sitt beslut om nya riktlinjer för hur vårdgivare får marknadsföra sig. Gör det gärna – men bara mot sörmlänningar. (2 kommentar)

Ämnen i artikeln:

NätläkarbolagRegion SörmlandKryMin DoktorDoktor.seDigital vård

JK


– Vi behöver bli lite skarpare i våra skrivningar för dem som arbetar på uppdrag av Region Sörmland. Vi ser att en del av den marknadsföring som finns har varit ganska vitt spridd och vänt sig till i princip hela befolkningen. Hälso- och sjukvården är ingen vanlig marknad som man behöver marknadsföra sig på och det är skattemedel som används, säger Monica Johansson (S), regionstyrelsens ordförande i Sörmland.

Och lägger till:

– Vi ser att det har eskalerat och sättet som det har utvecklats är inte på ett sätt som gagnar hälso- och sjukvården, därför vill vi vara lite mer stringenta.

Sörmland har med sina låga patientavgifter varit ett veritabelt Mecka för nätläkare och andra privata vårdgivare under de senaste åren. I slutet av 2017 köpte Doktor.se en vårdcentral i Vingåker och den digitala vården blev då ”avgiftsfri” när Sörmland vid den tidpunkten inte hade någon patientavgift i primärvården över huvud taget. Sedan dess har patientavgiften höjts till 100 kronor för digitala läkarbesök och Min Doktor, Kry och Joint Academy har etablerat sig i regionen.

Läs också: Så mycket kostade nätläkarbesöken regionerna 2021 – region för region

2019 skärpte Sörmland sina riktlinjer för hur de digitala vårdgivarna skulle marknadsföra sig och tryckte på att det skulle rymmas inom ”god marknadsföringssed”. Vid mötet i regionstyrelsen den 25 januari reviderades riktlinjerna ytterligare, se faktaruta, och i tjänsteutlåtandet som ligger till grund för beslutet framgår tydligt att syftet är att snäva in marknadsföringen:

”Då Region Sörmlands primära uppdrag är att erbjuda vård till invånarna i Sörmland ska Vårdgivarens marknadsföring i första hand riktas till invånarna i Sörmland. Vårdgivaren ska därför välja medium och distributionskanaler som når invånarna i Sörmland framför medium och distributionskanaler som når invånare utanför regionen.”

Vilka vårdgivare är det ni anser behöver ändra sin nuvarande marknadsföring?
– Även i de tidigare riktlinjerna tryckte vi på måttfullhet och nu har vi sett att det har eskalerat på internet och på andra digitala kanaler. Exempelvis så ligger vissa av de digitala utförarna i de flöden som finns i gratisspel för barn. I mångt och mycket är det de digitala vårdgivarna men riktlinjerna gäller för alla, säger Monica Johansson.

Men många av de digitala vårdgivarnas affärsidé är ju att rikta sig mot hela Sveriges befolkning, även om de har fysiska vårdcentraler i Sörmland och avtal med regionen. Hur ser du på det?
– Precis. Men de har inte fått ett avtal med Region Sörmland för att de själva har en affärsidé att rikta sig mot hela Sverige. 

Enligt Monica Johansson förs en kontinuerlig dialog med de digitala vårdgivarna och hon säger diplomatiskt att det finns de som regionen uppfattar som bättre och en del som betydligt mycket sämre.

Vad händer med den vårdgivare som inte följer era nya riktlinjer?
– Det vi alltid gör först är att påpeka att vårdgivaren arbetar på uppdrag av oss och tar i diskussion upp vad vi inte tycker är okej. I vår regelbok står det sedan vad som gäller vid avtalsbrott, det kan bli att vi håller inne en del av ersättningen till vårdgivaren och till slut kan det bli så att vi säger upp och häver avtalet.

De nya riktlinjerna gäller från och med den 1 mars 2022.

Läs om reaktioner på Sörmlands beslut: Nätläkarbolagen tar ändrade riktlinjer för marknadsföring med viss ro 

Så har riktlinjerna ändrats

Vid sitt möte den 25 januari 2022 reviderade regionstyrelsen sina ”Riktlinjer för information och marknadsföring inom Region Sörmland”. Följande formuleringar lades då till:

 

2.1 Utgångspunkt för Vårdgivarens marknadsföring

Då Region Sörmlands primära uppdrag är att erbjuda vård till invånarna i Sörmland ska Vårdgivarens marknadsföring i första hand riktas till invånarna i Sörmland.

Vårdgivaren ska därför välja medium och distributionskanaler som når invånarna i Sörmland framför medium och distributionskanaler som når invånare utanför regionen.

 

2.4 Måttfull marknadsföring

Vårdgivarens marknadsföring ska ske med måttfullhet vilket innebär att den ska vara återhållsam både till sitt innehåll, omfattning och spridning inom regionen.

Marknadsföring som i huvudsak riktas till invånare utanför regionen är inte att anses som måttfull.

 

3.9 Marknadsföring på Internet

Om Vårdgivaren väljer att marknadsföra sig över Internet ska den rikta sig till invånare i Sörmland eller till personer som fysiskt befinner sig i Sörmland. Vårdgivaren ska även tillse att marknadsföring inte tillgängliggörs på webbsidor som tillhandahåller stötande, kränkande eller olagligt material.

 

3.10 Marknadsföring i radio och tv

Vid marknadsföring i radio och tv ska Vårdgivaren välja regionala kanaler framför nationella så att marknadsföringen primärt riktas till invånare i Sörmland.

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här! 

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

2022-01-28

”… Hälso- och sjukvården är ingen vanlig marknad som man behöver marknadsföra sig på och det är skattemedel som används…”, säger nu en ansvarig vårdpolitiker.

Det är bra att polletten nu börjat ramla ner hos de politiker som släppte loss dessa för sjukvården, och skattebetalarna, mycket kostsamma avarter av nätläkeri. Nu försöker man via omvägar stoppa tillbaka den ande man av populistiska skäl släppte lös ur flaskan. Det kommer att bli svårt!

Hans Wingstrand leg läk

 

2022-03-15

Det tog alltså mer än tre år för Region Sörmland att delvis förstå problemet, och nu har de skrivit några uddlösa regler som Kry & Co kommer att runda hur lätt som helst. Nästa steg är att förstå att det bara är pengar som gäller: Reglerna för utomlänsersättning måste naturligtvis ändras så att de endast gäller fysiska besök i ”fel” region.

Uffe Hylin, överläkare

 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev