Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalisering

Sörmland vill införa patientavgift för alla digitala vårdkontakter

Publicerad: 24 mars 2021, 13:39

Det kommer att bli patientavgift även för chatt med någon av de digitala vårdgivarna.

Foto: Thinkstock

Från den första juli kommer alla digitala vårdbesök att kosta 100 kronor i Region Sörmland om politikerna säger ja. Ett förslag som välkomnas av nätläkarbolaget Doktor.se.


Ämnen i artikeln:

NätläkarbolagRegion SörmlandDigital vårdSKR

Förslaget, som ska diskuteras av regionstyrelsen under torsdagen, innebär att definitionen av digital vårdkontakt förtydligas.

Den nya definitionen av en digital vårdkontakt är en ”distanskontakt med ljud, bild och eller text som sker med säker inloggning”.

– Det blir en mer enhetlig bedömning av vad digital vård är i Sverige, säger Mats Henningsson, chef för Hälsoval Sörmland.

Dessutom skärps kraven på att det ska röra sig om kvalificerad sjukvård, för att vårdgivarna ska få betalt för besöket. 

Som Dagens Medicin berättat tidigare fakturerade de digitala vårdgivarna för rådgivningsbesök som kan likställas med ett samtal till 1177 Vårdguiden. Region Sörmland har beslutat att de digitala vårdgivarna inte ska få betalt för de besöken. 

Regionen har också vänt sig till Sveriges Kommuner och Regioner upprepade gånger för att få en tydlig definition av vad ett digitalt vårdbesök innebär, men utan att få gehör. Nu tar de i stället ett eget beslut.

”Min förhoppning är att resten av Sverige också anammar vår definition och för in den i sina patientavgifter”, säger Monica Johansson (S), regionstyrelsens ordförande i ett pressmeddelande. 

– Jag tror att företagen kommer att tycka att det här underlättar för dem, säger Mats Henningsson.

Martin Lindman, vd för Doktor.se, håller med. 

”Vi har haft en konstruktiv dialog med Region Sörmland och välkomnar beslutet. Dialogen har varit föredömligt inkluderande av oss som vårdgivare. Nu kommer alla aktörer verka på samma villkor, vilket gör att den digitala vårdens spelregler blir tydligare för både patienter och de regioner som påverkas”, skriver han i ett pressmeddelande,. 

Ytterst blir det regionfullmäktige som tar beslutet den 27 april och förändringen ska träda i kraft den 1 juli.

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här! 

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Linda Berglund

Reporter

linda.berglund@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev