Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalisering

Svåra språkprov fick polska farmaceuter att åka hem

Publicerad: 19 augusti 2002, 13:09

21 polska farmaceuter påbörjade utbildningen som skulle kunna ge arbete på svenskt apotek. Men när det var dags för det avslutande provet i svenska fanns bara åtta kvar. Resten hade hoppat av.


- Flera av dem har tröttnat och tyckt att det tagit alltför lång tid att få svensk legitimation och kunna börja arbeta, säger Peter Swelén, personalchef för Apoteket AB i Blekinge och Kronoberg.  Apoteket AB och Landstinget Blekinge genomförde under våren 2001 en gemensam rekryteringsresa till Polen, landstinget för att värva läkare, Apoteket för att få tag på farmaceuter.  Enligt Peter Swelén har flera av dem som lämnat utbildningen inte insett att de förutom att klara ett inledande prov som motsvarar kraven i svenska för invandrare måste godkännas i ett prov för utländsk vårdpersonal, som ligger på en klart högre nivå. Först efter att ha fått godkänt i detta prov får farmaceuterna göra ett prov i farmakologi, vilket är inträdesbiljetten för den 20-veckors praktik som föregår ett arbete.   - En del verkar ha trott att de skulle vara färdiga att skriva farmakologiprovet i maj. När de insåg att det skulle ta ytterligare ett antal månader hoppade flera av. Det är inte så lätt att lämna familj och vänner för att studera i ett annat land, säger Peter Swelén.  Eftersom han inte deltagit i rekryteringsarbetet under hela tiden kan han inte säga om de polska farmaceuterna fått felaktiga uppgifter om den utbildning som väntade i Sverige eller om de missuppfattat informationen.  Vad har ni dragit för slutsatser av att så många polska farmaceuter hoppade av?

- Vi kommer inte att göra någon liknande rekryteringssatsning. Nästa år ökar antalet nyutexaminerade receptarier och då ska vi kunna fylla de vakanser som vi har. Vi har egentligen ett större behov av receptarier än apotekare, säger Peter Swelén som uppger att avhoppen inte hotar verksamheten vid några apotek.  De åtta farmaceuternas resultat från språkprovet för utländsk vårdpersonal väntas vara klart någon gång under vecka 35. Apoteket AB kunde på måndagseftermiddagen inte ange hur mycket avhoppen kostar.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev