Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalisering

Sveriges första hem för svårt sjuka hemlösa invigt

Publicerad: 14 mars 2005, 14:05

Ersta diakonisällskap öppnar nu det första medicinska stödboendet i Sverige för svårt sjuka personer utan bostad. Verksamheten invigdes i dag, måndag, och kommer att erbjuda åtta vårdplatser.


- Det är en stor utmaning att kunna kombinera kompetent sjukvård och kvalificerat socialt arbete och därmed hjälpa utsatta personer som annars inte skulle kunna få hjälp, säger Ebbe Lindström, verksamhetschef för stödboendet, i ett pressmeddelande.

Initiativtagarna till boendet är Stockholms stad och Stockholms läns landsting, som båda vardera kommer att satsa sex miljoner kronor årligen under inledningsvis tre år. Ersta diakonisällskap ansvarar dock för själva verksamheten.

- Ett samhälle ska bedömas utifrån sin förmåga att ta hand om de allra mest utsatta. Därför känns det särskilt meningsfullt att få ta ansvar för att starta en verksamhet för de svårast sjuka hemlösa personerna, säger Thorbjörn Larsson, direktor på Ersta diakonisällskap, i pressmeddelandet.

De åtta vårdplatserna har två inriktningar - hemsjukvård för hemlösa personer samt hospicevård för personer i livets slutskede. Boendet kommer att erbjuda professionell personal dygnet runt inom både sjukvård och socialt arbete.

Jessica Nordin

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev