Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalisering

Svevac blir kvar i två år

Publicerad: 28 december 2020, 14:37

Foto: Mostphotos

Journalsystemet Svevac behövs för att klara vaccineringarna mot covid-19. Därför blir systemet kvar hela 2022.


Ämnen i artikeln:

IneraCovidvaccinCovid-19Region SkåneRegion SörmlandRegion VärmlandRegion GävleborgVästra GötalandsregionenVaccin

2018 tog Inera beslutet att stänga journalsystemet Svevac för registrering i september 2021, eftersom systemet är gammalt. Sedan kom det lagkrav på att vaccinationerna mot covid-19 ska rapporteras till det nationella vaccinationsregistret hos Folkhälsomyndigheten.

Tidigare i höstas sa Per Hagstam, biträdande smittskyddsläkare i Region Skåne, till Dagens Medicin att inrapporteringen till det nationella vaccinationsregistret skulle kunna bli ett problem, eftersom Svevac skulle läggas ner. 

Men Inera, som ägs av Sveriges regioner och kommuner, har ändrat sig och flyttar fram nedstängningen. Svevac kommer att finnas kvar hela 2022.

”Det är mycket viktigt för oss att lyssna på regionernas behov och vad de vill. När vi nu förlänger användningen kan kunder som på grund av covid-19-pandemin inte hunnit göra flytten av vaccinationsregistrering, göra det i ett lugnare tempo. De undviker på så sätt temporära lösningar med dubbelregistreringar som ytterligare skulle belasta vårdpersonalen under pågående pandemi”, skriver Caroline Hagberg, affärsområdeschef för infrastruktur och arkitektur på Inera, i en kommentar till Dagens Medicin.

Region Gävleborg, Region Skåne, Region Sörmland, Region Värmland och Västra Götalandregionen har valt att förlänga användningen av Svevac. I de fem regionerna bor 38,5 procent av Sveriges befolkning.

Däremot finns det inga planer från Ineras håll att behålla systemet efter 2022.

”Det är upp till var och en av regionerna/kommunerna eller andra vårdgivare att själva bestämma vilka system som de vill använda. Det ingår inte i Ineras strategi att förvalta ett journalsystem i dagsläget. Det finns flera aktörer på marknaden som har olika lösningar”, skriver Caroline Hagberg.

 

Linda Berglund

Reporter

linda.berglund@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev