onsdag27 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalisering

Teknikstrul stoppar stöd i hemsjukvård

Publicerad: 25 april 2017, 14:32

Arbetsmiljöforskaren Johanna Persson har tittat på varför kommuner lägger ned digitala satsningar inom hemsjukvården. Foto: Jessika Sellergren

Tekniska hinder är vanligaste orsaken till att kommuner lägger digitala satsningar på is inom hemsjukvården. Det framgår av en kartläggning som forskare vid Lunds universitet gjort.

Ämnen i artikeln:

Vitalis

Annika Carpman

annika.carpman@dagensmedicin.se


Vilka e-hälsotjänster finns ute i kommunerna i dag för att förbättra arbetsmiljön inom hemsjukvården? Vilka tjänster är på gång och vilka har man provat men lagt ned? Det har forskarna försökt att bena ut genom att skicka en enkät med öppna frågor till landets alla 264 kommuner med ansvar för hemsjukvård. Kommunerna i Stockholms län ingår alltså inte i undersökningen.

Drygt hälften, 144 kommuner, svarade. Och det visade sig att saker som digitala trygghetslarm, kameratillsyn och digitala läkemedelslistor är vanliga stöd i dag. På frågan vad som planeras att finnas på plats inom ett år nämns bland annat medicinskåp med digitala lås och vårdplanering på distans.

Det visade sig också att tekniska hinder är den vanligaste faktorn till att kommuner slutar att använda en digital tjänst. Andra skäl – som dock inte är lika vanliga – är bristande finansiering, att projektet tar slut eller att patientunderlaget inte var tillräckligt stort.

– Många av de här tjänsterna har man tro och hopp till, men det strular för mycket tekniskt så man har lagt det på is, säger arbetsmiljöforskaren Johanna Persson vid Lunds universitet.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev