Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

tisdag18.05.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Digitalisering

Tveksamt om influensamedel ger färre komplikationer

Publicerad: 9 december 2009, 13:23

Det finns inga klara bevis för att de antivirala läkemedlen Tamiflu och Relenza skyddar mot komplikationer vid influensa, enligt en Cochranerapport.


Forskare vid Cochrane Collaboration, en internationell organisation som granskar olika medicinska åtgärder, har gått igenom flera studier av neuraminidashämmarna Tamiflu (oseltamivir) och Relenza (zanamivir). Dessa används både för att förebygga insjuknande i influensa och lindra symtomen, och är högaktuella i samband med den pågående pandemin.

Studierna som forskarna har gått igenom utvärderar hur effektiva läkemedlen är för profylax och behandling av i övrigt friska vuxna med influensa.

Genomgången visar att Tamiflu visserligen kan förebygga laboratoriebekräftad influensa, men att neuraminidashämmare generellt inte är effektivt som profylax mot influensaliknande sjukdom.

Forskarna konstaterar att läkemedlen har måttlig effekt på influensasymtom och kortar sjukperioden med en dag. De skriver också att de data som finns om huruvida läkemedlen skyddar mot komplikationer av influensa, till exempel i de nedre luftvägarna, är osäkra.

Till stor del bygger dessa data på en metaanalys av tio studier som läkemedelstillverkaren Roche står bakom, varav flera är opublicerade. Även data om biverkningar är ofullständiga, enligt Cochraneforskarna.

När det gäller den pandemiska influensan A(H1N1), skriver de att neuraminidashämmare bara bör ses som en del i större åtgärdspaket för att minska smittspridningen.

Gruppens slutsats är att bristen på säkra data underminerar tidigare rapporter om att Tamiflu skyddar mot komplikationer av influensa. De efterlyser oberoende randomiserade studier för att belysa de oklarheter som finns kring läkemedlen.

Cochranerapporten publiceras i tidskriften British Medical Journal, BMJ, tillsammans med flera kommenterande artiklar. En ledarartikel kritiserar bland annat bristen på oberoende, publicerade studier om Tamiflu. Ändå, skriver ledarskribenterna, har regeringar runt om i värden spenderat miljarder på läkemedlet.

Roche, som står bakom Tamiflu, svarar också i BMJ. Författarna från företaget skriver att de opublicerade studierna kommer att offentliggöras, och att de är övertygade om att deras data om läkemedlet håller.

Läs abstract:

BMJ 2009; 339: b5106

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev