Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalisering

Undersköterskor får sänkt lön

Publicerad: 7 november 2008, 09:28

Åtta undersköterskor på intensivvårdsavdelningen vid Södertälje sjukhus får sänkt lön när landstinget ska spara pengar. Nu hotar de med att säga upp sig.


För sju år sedan införde Södertälje sjukhus ett lönetillägg för att locka undersköterskor till nattjänstgöring på intensivvårdsavdelningen. Uppgörelsen mellan arbetsgivaren och de anställda fästes aldrig på pränt i skriftliga avtal. Från början kände undersköterskornas fackförbund Kommunal inte ens till den.

Södertälje sjukhus ska spara 60 miljoner kronor fram till dess att ett landstingsägt bolag tar över driften i april nästa år. Nu har ledningen bestämt att lönetilläggen ska dras in. Det betyder att åtta undersköterskor på intensivårdsavdelningen förlorar mellan 2 000 och 2 600 kronor i månaden.

– Vår första reaktion var: vi säger upp oss allihop. Stämningen är dyster och alla ser sig just nu om efter nya arbeten, säger undersköterskan Anna Lindström till Länstidningen Södertälje.

Den lokala fackklubbens vice ordförande Kerstin Sundström säger att Kommunal inte kan göra något om det inte finns ett skriftligt avtal. Att de ansvariga cheferna ska ändra sig kan de åtta undersköterskorna inte heller räkna med.

– Undersköterskorna är jätteduktiga. De förtjänar sitt tillägg, jag vill ha dem kvar men vi tvingas skära i alla kostnader vi kan just nu. Avtal som inte finns på papper har vi inte råd att betala ut, säger klinik- och verksamhetschefen Kajsa Giesecke till Länstidningen Södertälje.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev