Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag28.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Digitalisering

Undersköterskor tar plats på Instagram

Publicerad: 27 November 2020, 14:00

En av undersköterskorna som synts på Instagram är Cecilia Provci. I ett filmklipp får följarna hänga med henne på förlossningen samtidigt som hon berättar om sitt jobb.

Foto: Carl Sandin/Bildbyrån

På Hallands sjukhus arbetar omkring 900 undersköterskor. Under en vecka i mitten av oktober kunde vi möta en handfull av dem på sjukhusets konto på Instagram.


Ämnen i artikeln:

KarriärsöndagHallands sjukhus

Då var det temavecka ”undersköterska” på instagramkontot @hallands_sjukhus.

– Vi ville testa något nytt och hade fått önskemål från följare att se ett visst yrke. Undersköterskor är en av våra större yrkeskategorier så därför valde vi att börja med den. Målet var att visa att man kan arbeta på många olika platser på sjukhuset som undersköterska och att man har väldigt varierade arbetsuppgifter, säger Karin Lönroth, kommunikationsstrateg på Hallands sjukhus.

Att låta enskilda medarbetare fronta sociala medier är inget nytt, varken i Region Halland eller i andra regioner. Dagens Medicin har till exempel berättat om Region Västmanland som tycker att personalen är dess bästa influencer. I Halland har sjukhusets Instagram tidvis varit lite av ett stafettkonto där olika avdelningar har fått visa upp sitt arbete.

I oktober var det dock första gången som de 7 000 följarna fick ta del av en hel yrkesgrupps vardag när undersköterskor från förlossningen, intensivvårdsavdelningen, akutmottagningen och ögonmottagningen deltog.

Och det är ingen tillrättalagd vardag som visas upp. 

– Medarbetarna skriver, fotar och publicerar själva. De får inloggningsuppgifter från oss och är ansvariga från ax till limpa. Det är också oftast medarbetarna som svarar på kommentarer och frågor som kommer in till inläggen, säger Karin Lönroth.

Berättar om sitt jobb

En av undersköterskorna som var med i oktober är Cecilia Provci på förlossningen i Halmstad. I ett filmklipp får följarna hänga med henne på avdelningen samtidigt som hon berättar om sitt jobb.

– Allt som jag sa kom spontant. Det är alltid jobbigt att höra sig egen röst och se sig själv på film. Jag tycker om min arbetsplats och ville visa vad vi håller på med. Vi jobbar med det friska här och det är roligt. Man får som undersköterska vara delaktig i princip allt från det att patienten kommer in till dess att den går hem, säger Cecilia Provci.

Målet är att ge en inblick i vardagen på sjukhuset. Men det är också ett skyltfönster för potentiella nya medarbetare.

– Vi fick många direktmeddelanden om arbetsmiljö och arbetsuppgifter under temaveckan. Det var också flera som hörde av sig och undrade hur de skulle gå tillväga för att skicka in en ansökan. Sådana frågor hjälpte HR till att svara på, säger Karin Lönroth.

Inte bara ros

Cecilia Provci har jobbat på Hallands sjukhus sedan 1997 och även tidigare synts på sjukhusets Instagram. I december 2018 rattade hela förlossningen kontot under en vecka. Då fick hon även uppleva baksidorna med sociala medier. 

– Man blir alltid granskad. Håller jag i ett läkemedel kan någon påpeka att jag är undersköterska och inte ska hålla på med det. 2018 var det en person som kommenterade jättemycket att det vi gjorde var fel, att det vi skrev inte var faktagranskat, att vårdhygienen var dålig. Sånt kan vara jobbigt och då gick sjukhuset in och svarade på kommentarerna, säger Cecilia Provci. 

Nyligen hade även AT-läkarna i Halland en egen instagramvecka. Och fler yrken är på gång.

– Vi har många yrkesgrupper kvar att lyfta fram, säger Karin Lönroth.

Relaterat material

”Medarbetarna är våra bästa influencers” 

Etikexpert listar onödiga övertramp på sociala medier

 

Annika Carpman

Reporter

annika.carpman@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev