Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

onsdag19.05.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Digitalisering

Uppgraderat mikroskop ska spåra ALS

Publicerad: 15 mars 2006, 08:54

En minidatortomograf för mikroskoppreparat förväntas revolutionera den medicinska forskningen. I Umeå används uppfinningen för att komma nervsjukdomen ALS på spåren.


Ämnen i artikeln:

ALS

Mikroskop 2.0. Så skulle Optical Projection Tomography, OPT, kunna beskrivas på IT-svenska. Ulf Ahlgren, utvecklingsbiolog och forskningsgruppledare vid centrum för molekylär medicin vid Umeå universitet, och kollegan James Sharpe, vid MRC Human Genetics Unit i Edinburgh, Skottland, vidareutvecklar nu den banbrytande teknik som gav dem en publikation i tidskriften Science 2002. En teknik som enkelt uttryckt bygger på optiken i en stereolupp och sensorn från en digitalkamera. Enligt Ulf Ahlgren, kan den bäst beskrivas som en datortomograf i miniformat.

- Själva principen är densamma. Skillnaden är vi använder mikro-skoppreparat i stället för levande organismer och att OPT har vanligt ljus och inte röntgenstrålar, säger han.

Fyller ett tomrum i forskarvärlden  Det är James Sharpe som har uppfunnit den roterande OPT-tekniken. Ulf Ahlgren har utvecklat de nödvändiga halvtransparanta preparaten. Enligt honom fyller OPT ett tomrum i forskarvärlden. Tidigare har det varit mycket svårt att studera strukturer i storleken 1 millimeter till 1 centimeter med tredimensionell teknik. Just den volymen är för stor för att avbildas med vanliga mikroskop men för liten för andra tekniker. Med OPT är nu detta möjligt.

Men det som framför allt gör OPT speciell är dess precision och snabbhet. Tekniken gör det möjligt att scanna in och titta på strukturer så som de verkligen ser ut. Forskarna slipper den tidigare krångliga och tidskrävande processen när organet måste finsnittas och beredas. Moment som dessutom gav stora felmarginaler.

Enligt Ulf Ahlgren är OPT-tekniken patenterad och under kommersiell utveckling. Men än så länge dröjer det innan den når marknaden. På arbetsplatsen i Umeå har han en prototyp, för närvarande det enda svenska exemplaret av OPT. Intresset för prototypen har dock varit stort bland forskare vid Umeå universitet.  Thomas Brännström, överläkare och universitetslektor i patologi, är en av de första i Sverige att dra nytta av tekniken. I sin forskning försöker han hitta mönster i hjärnan som visar när den dödliga neurologiska sjukdomen ALS bryter ut. Vid ALS bryts de motoriska neuronerna, nervcellerna som styr kroppens muskler, ner. De drabbade förlorar gradvis rörelseförmågan och till slut även förmågan att andas.

För att se när sjukdomen startar räknar Thomas Brännström antalet neuroner i mushjärnor. För honom har OPT betytt en enorm arbetslättnad.

- Tidigare var vi tvungna att snitta hjärnorna i flera hundra snitt och räkna neuronerna. Det var omständligt och det blev fel. Nu kan vi scanna in hela mushjärnan och låta datorn räkna, säger Thomas Brännström.

Ämnen i artikeln:

ALS

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev