måndag27 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalisering

V vill ha politiskt beslut om Kry-affären

Publicerad: 14 januari 2021, 10:29

Jonas Lindberg anser att godkännandet av ägarbytet från Medhelp till Kry ska göras av politikerna. Foto: Anna Drvnik

Beslutet att godkänna affären mellan Medhelp och Kry ska tas politiskt. Det anser Vänsterpartiet.

Ämnen i artikeln:

KryRegion StockholmMedhelp

LB


Beskedet att Kry köper Medhelp Vårdtjänster, som svarar på samtalen till 1177 Vårdguiden i Region Stockholm, har vållat politisk debatt. 

Ägarbytet ska formellt godkännas av Region Stockholm och nu vill Vänsterpartiet att beslutet lyfts från hälso- och sjukvårdsdirektören till hälso- och sjukvårdsnämnden.
En skrivelse kommer att lämnas in vid det extra möte som nämnden ska ha kring ett annat ärende i morgon. 

– Det var nämnden som godkände Medhelp som leverantör igen för två år sedan. Då borde ägarbytet också vara ett politiskt beslut, säger Jonas Lindberg, sjukvårdspolitisk talesperson för Vänsterpartiet i Region Stockholm, till Dagens Medicin. 

För att godkännandet av ägarbytet ska tas upp i nämnden krävs att en majoritet av nämndledamöterna ställer sig bakom det. 

– Vi tycker att förvaltningen kan utreda och vi besluta. Det blir också ett tydligare ansvarsutkrävande och klart vem som egentligen godkänt det, säger Jonas Lindberg.

Även Miljöpartiets gruppledare Tomas Eriksson är kritisk till affären. 

”Detta är ingen positiv nyhet. Att den allmänna tjänsten 1177 vars uppdrag är att bland annat guida personer i sjukvårdssystemet ägs av en aktör som också äger flera vårdcentraler och en stor digital tjänst är i sig själv ett problem. Främst för att det skapar, åtminstone i teorin, möjligheten för Kry att hänvisa till sig själv. Kan vi då påverka detta politiskt, tveksamt då vi i så fall kommer att behöva ta stöd i juridiken. Beslutet om upphandling av 1177 togs innan min tid som regionråd, den dagen nytt beslut om driftsformen ska fattas behöver vi verkligen fundera på om denna verksamhet är lämplig att ha i upphandlad form”, skriver han i ett inlägg på Facebook.

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här! 

 

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev