Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalisering

Vaccinspray kan fungera mot könssjukdomar

Publicerad: 13 december 2005, 14:29

Det är fullt möjligt att konstruera vacciner mot könssjukdomar som kan appliceras direkt på slemhinnorna i underlivet. Det är till och med möjligt att vaccinera med spray i näsan, enligt en avhandling från Sahlgrenska akademin i Göteborg.


Det är sedan tidigare känt att immunförsvaret i kroppens olika slemhinnor kommunicerar, vilket gör det möjligt att vaccinera med spray i näsan och sedan få ett immunsvar i form av ökad antikroppsproduktion i underlivet.

I studierna har läkaren Lotta Wassén använt det registrerade vaccinet Dukoral. Hon vaccinerade friska kvinnor genom att dels spraya vaccinet i näsan, dels placera en gel med vaccinet i slidan. Båda sätten att vaccinera resulterade i att antikroppar bildades i underlivet. Antikroppssvaret blev större när vaccinet placerades i slidan än när det sprayades i näsan.

- Livmoderhalsen är den del av underlivet som bildar flest antikroppar och för att få så bra effekt som möjligt ska man placera vaccinet så nära livmoderhalsen som möjligt. Men det fungerar också med spray i näsan. Och det är ju tur, för ska man vaccinera män har man ju inte så mycket att välja på, säger Lotta Wassén i ett pressmeddelande.

För att tillverka ett vaccin som fungerar mot sexuellt överförbara sjukdomar måste vaccinet nu skräddarsys för de olika könssjukdomarna. Klamydia och gonorré är det som är mest aktuellt, tycker Lotta Wassén.

Vaccinet som Lotta Wassén använt i sina studier är ett vaccin mot kolera. Fördelarna med att använda detta är att det i princip inte ger några biverkningar och att det är effektivt när det gäller att få immunsystemet att vakna och producera ett infektionsförsvar. För att få fram ett vaccin mot till exempel klamydia måste koleravaccinet kopplas ihop med en liten del av bakterien som orsakar klamydia så att immunförsvaret stimuleras att producera antikroppar mot just klamydia. Det är alltså en hel del arbete kvar innan det finns något färdigt klamydiavaccin.

Nästa steg i forskningen är att ta reda på hur ofta man behöver vaccinera för att få ett bestående skydd. Hittills har Lotta Wassén sett att effekten av vaccinationerna kvarstår i åtminstone tolv månader.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev