Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalisering

”VGR:s beslut om digitala besök förändrar ingenting”

Publicerad: 8 februari 2021, 14:16

Patrik Sundström, CDO hos Sveriges Kommuner och Regioner, säger att arbetet med att hitta ett alternativ till dagens utomlänstaxa för digitala besök redan pågår.

Foto: SKR

Att Västra Götalandsregionen vill sluta betala för digitala vårdbesök förändrar inte det arbete som redan pågår inom SKR. (1 kommentar).


Ämnen i artikeln:

SKRDigital vårdVästra GötalandsregionenNätläkarbolag

I fredags tog vårdvalsberedningen i Västra Götalandsregionen ett inriktningsbeslut om att se över de juridiska och ekonomiska förutsättningarna för att kunna sluta betala för regioninvånarnas besök hos digitala vårdgivare. 

Beskedet möttes av kritik från vårdbolagen Kry och Min Doktor. Däremot säger vårdbolaget Doktor 24 till nyhetstjänsten Digital Hälsa att VGR:s planer på att ändra sin modell passar bolaget bra. 

Enligt Patrik Sundström, som nyligen fått uppdraget som chief digital officer, CDO, inom Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, så pågår det redan ett arbete med att hitta en annan lösning än den digitala utomlänstaxan. 

– Det VGR  och Jonas Anderson (L) sätter fingret på, det arbetet pågår. Alla regioner är redan överens om att dagens system inte är ändamålsenligt. I det arbetet ingår också att se över hur ett alternativ till utomlänsersättningen ska se ut.

Vilka problem ser regionerna med den digitala taxan?
– Tittar man på de ersättningssystem som finns så baseras ersättningen till fysiska vårdcentraler på en kapiteringslogik där vårdcentralen lite förenklat får en klumpsumma beroende på hur många som är listade. Utomlänsersättningen bygger på en logik att man får betalt per besök. Vi har haft många dialoger genom åren både med regionerna och med de digitala vårdgivarna. Alla tycker att det ska samspela mer. 

Hur skulle den digitala utomlänstaxan behöva förändras?
– Det vet vi inte. De svaren försöker vi få fram. De flesta är inte medvetna om att de använder en vårdgivare i en annan region. 

Om VGR tar beslutet att inte längre betala efter årsskiftet, påverkas det arbete som pågår hos SKR?
– Nej. Vi är inte framme än, men vi fortsätter att arbeta med frågan. Vi hoppas så snart som möjligt att kunna skönja alternativen.

Dagens Medicin har också bett om en kommentar från e-hälsoläkarföreningen om beslutet i VGR, men de vill inte uttala sig innan de hunnit diskutera igenom frågan med medlemmarna.

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

2021-02-08

Att SKR via chief digital officer Patrik Sundström nu snabbt försöker förminska betydelsen av VGR:s beslut visar bara hur betydelsfullt detta beslut är för att äntligen få styr på läckaget av skattebetalarnas pengar och att det är bråttom!

Hans Wingstrand, leg läk

 

 

Linda Berglund

Reporter

linda.berglund@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev