måndag20 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalisering

VGR satsar mer på digitala kallelser – hoppas spara miljoner

Publicerad: 30 januari 2023, 15:20

Västra Götalandsregionen hoppas kunna spara uppemot 50 miljoner årligen på digitala kallelser – men besparingen hänger på att invånarna själva väljer bort pappersfakturan via 1177.se. Foto: Janerik Henriksson/TT

Västra Götalandsregionen, VGR, vill gå över allt mer till digitala kallelser, enligt ett pressmeddelande. Regionen hoppas kunna spara mångmiljonbelopp på satsningen – men allt är beroende av att invånarna själva aktivt väljer digitalt framför papper. (1 kommentar)

Ämnen i artikeln:

Västra GötalandsregionenDigital vård

JS


Regionen hoppas att åtminstone 60 procent av de årliga 4,5 miljoner kallelserna ska kunna skickas digitalt. Detta gäller särskilt så kallade ”enkla” kallelser, det vill säga sådana som bara innehåller en tid och en plats.

”Det långsiktiga målet är att 90 procent av alla våra kallelser ska skickas digitalt framöver”, säger projektledare John Torgersson i pressmeddelandet från VGR.

Vinsten är inte minst ekonomisk och på sikt hoppas regionen kunna spara uppemot 50 miljoner kronor årligen på de digitala kallelserna framför pappersvarianterna som stjäl både arbetstid, porto och material.

En utmaning i övergången är dock att medborgarna själva aktivt måste gå in på 1177.se och välja att få sina kallelser digitalt. Annars följs de ändå av en pappersdito.

För att skynda på utvecklingen sjösätter Västra Götalandsregionen nu ett projekt där 15 vårdcentraler, barnavårdcentraler och rehabmottagningar övergår till digitala kallelser. Därefter följer resten av regionen i etapper.

Satsningen presenteras samma dag som Postutredningens Britt Bohlin presenterade sitt betänkande för regeringen. Utredningen föreslår bland att Posten ska få tre i stället för två dagar på sig att dela ut brev, i syfte att spara pengar. I samband med överlämnandet meddelade regeringen att den vill att Postutredningen nu utredar möjligheten att inför en skyldighet för myndigheter, regioner och kommuner att erbjuda digital post, rapporterar TT. Dessutom vill regeringen utreda ett krav för privatpersoner och företag att kunna ta emot digital post. 

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

2023-02-08

Den största besparingen kommer bli att vi inte längre kommer att vårda flertalet äldre, multisjuka och ofta kognitivt sviktande som aldrig kommer att hitta sin kallelse.

Kristina

 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev