Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ekonomi

1 miljard till landstingen för minskade sjukskrivningar

Publicerad: 21 januari 2008, 13:10

Statsbidraget till landstingen för att få ner sjukskrivnings- talen är nu fördelat. Då sjukskrivningarna på många håll sjönk kraftigt under 2007 får landstingen det maximala bidraget på 1 miljard kronor.


Statens bidrag till landstingen, den så kallade sjukskrivningsmiljarden, ska användas för att stimulera hälso- och sjukvården till att utveckla sjukskrivningsprocessen samt till stöd för att undvika långvariga sjukskrivningar.

Pengarna betalas ut dels i en fast del om totalt 250 miljoner kronor baserat på landstingens och regionernas storlek, dels i en rörlig del på 750 miljoner.

Norrbottens läns landsting var det landsting som lyckades sänka antalet utbetalade dagar med sjukpenning mest, där låg sänkningen på 19,6 procent. Landstinget får för detta ett bidrag på 48, 9 miljoner kronor, varav drygt 42 miljoner är ett rörligt bidrag.

Mest pengar totalt får Västra Götalandsregionen  - dryga 164 miljoner kronor. Regionen lyckades under 2007 sänka både antalet sjukpenningdagar och antalet nya fall med sjuk- och aktivitetsersättning, tidigare förtidspension.

Region Skåne är den region som bäst lyckats förbättra sina siffror jämfört med året före. År 2007 sjönk antalet sjukskrivningsdagar i regionen med 15 procent. Året före var siffran 2 procent.

Relaterat material

Ohälsan fortsätter minska

Landstingen belönas för kortare sjukskrivningar

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev