Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

fredag07.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Ekonomi

100 000 timmar att spara

Publicerad: 9 mars 2006, 10:09

100 000 personaltimmar per år. Så mycket kan ett sjukhus spara på att använda sina dataprogram mer effektivt. Det säger konsulten Johan Strömberg som wallraffade i vit rock och fick se hur Officepaketet mest används som en elektronisk skrivmaskin.


Redan efter en dag på Universitetssjukhuset i Linköping kunde kostnadsanalytikern Johan Strömberg från Microsoft konstatera att det finns stora mängder tid att spara på att vårdpersonalen använder dataprogrammen mer effektivt.

- Vi visste att sjukhus runtom i landet hade köpt in och betalat för till exempel Office-paketet, men mest använde det som en skrivmaskin i elektronisk form, som om Word-programmet var det enda innehållet, säger Johan Strömberg.

Syftet med hans undersökning är att visa på möjligheterna att spara tid och pengar, främst med program som vården redan betalat för.

Läkarvän från lumpen  För att se vårdverkligheten tog han kontakt med en vän från lumpen, läkaren Rickard Ånell, som lät honom följa med under en dag på jobbet.

- Jag hade vit rock och tofflor på mig, mest för att smälta in så att inte patienterna skulle ta illa upp. Jag fick se arbetet både på ortopedavdelningen och akuten, berättar Johan Strömberg.

Under möten, rond, patientkontakter och receptskrivning kunde Johan Strömberg snabbt konstatera hur redan inköpta dataprogram kunnat underlätta arbetet och spara tid.

- På akuten förstod jag att läkarna använde ungefär en timme per pass åt att ringa runt och skaffa plats på en annan avdelning till patienter de nyss räddat livet på. Det framstår som ett slöseri med tid, eftersom man enkelt kunde lagt upp ett bokningssystem för detta i Outlooks kalender, säger Johan Strömberg.

Många företag använder redan i dag programmet så, för att till exempel boka möteslokaler.

Fel person kan få tillgång till pärm  Vid möten och ronder fanns dokumentationen om patienten i en stor pärm i en rullvagn som personalen gick runt med. Johan Strömberg ser flera problem med systemet: fel person kan få tillgång till pärmen, den kan tappas bort eller behövas på ett annat ställe än där den just då befinner sig.

- Det hände flera gånger när vi satt i möten att någon ville komma in och låna pärmen. Kan man spara de minuter det handlar om att leta rätt på pärmen varje gång genom att istället lägga upp informationen elektroniskt är mycket vunnet, säger Johan Strömberg.

Enligt ortopeden Rickard Ånell, vars arbete Johan Strömberg följde, används datorn till en mängd moment i vardagsarbetet.

- Egentligen används den till nästan allt. Kolla röntgen, skriva remisser, diktera. Prob-lemet är att det är väldigt många program som inte kan prata med varandra, säger Rickard Ånell.

Måste stämma av  Det betyder att en del av arbetet - till exempel att ta emot labbsvar - sköts elekt-roniskt, men för att kunna slutföra behöver Rickard Ånell oftast ändå stämma av mot patientens pappersjournal, och kvittera labbsvaret för hand, samt även elektroniskt i systemet Labros. Pappersjournalen måste då hämtas från arkivet eller hittas på avdelningen.

- Min känsla är att alla program fungerar bra var och ett för sig, men att det krävs väldigt många klick för att gå emellan dem, säger Rickard Ånell.

Ett dagligt irritationsmoment är också de ständiga inloggningar läkaren behöver göra så fort han eller hon byter undersökningsrum. Enligt Johan Strömberg loggade läkarna under hans besök in i olika system 30 gånger per dag, något som utan problem kan skäras ner till fem med rätt använd teknik.

Sammantaget hävdar Johan Strömberg att sjukhuset kan spara 100 000 arbetstimmar per år, genom att mer effektivt använda tillgänglig teknik.

- Då krävs naturligtvis att organisationen mäktar med en sådan förändring och att personalen får utbildning. Men tänk så många fler patientkontakter man hinner med istället, säger Johan Strömberg.

Christina Kennedy

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev