Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ekonomi

500 vikarier kan tvingas gå från Sahlgrenska

Publicerad: 7 september 2004, 09:04

Omkring 500 vikarier beräknas få gå när Sahlgrenska universitetssjukhuset måste panikspara 70 miljoner kronor fram till årsskiftet.


- Jag vänder mig mycket emot detta, säger Christina Berntsson, ordförande i Göteborgs läkarförening.  - Det är många nya ST-läkare som går på vikariat när de är i början på sin bana. Från läkarföreningens sida tycker vi att det är oerhört korkat att avveckla dessa läkare.  Samtliga verksamhetsområden inom Sahlgrenska universitetssjukhuset har fått order om att inte förlänga vikariat, inte köpa in datorer och möbler och inte anlita externa konsulter. Dessutom har Sahlgrenska universitetssjukhuset/Östra, Sahlgrenska universitetssjukhuset/Mölndal och verksamhetsområdet hjärta-kärl belagts med totalt anställningsförbud.  Enligt Göteborgs-Posten kommer neddragningarna att beröra omkring 500 vikarier inom alla yrkeskategorier.

Osäkert hur det ska nästa år  Lars Ekström, områdeschef för hjärta-kärl, förklarar att områdets underskott beror på att man hoppats på en tilläggsbeställning av hjärtvård från Västra Götalandsregionen, men att den beställningen uteblivit.  - Det kommer att ställa stora krav på personalens flexibilitet. Fram till årsskiftet tror jag att vi kommer att kunna klara av det, säger han.  Hur det ska gå därefter är mer osäkert. Det generella stoppet för vikariat ska gälla fram till den 30 april nästa år. Men enligt Lars Ekström innebär inte detta att inga vikariat kommer att förlängas eller tillsättas, men att en särskild prövning kommer att ske.  Christina Berntsson från läkarföreningen är mycket kritisk till beslutet och oroad för följderna. Särskilt för ST-läkarna kan resultatet bli allvarligt, menar hon, eftersom många har tidsbegränsade anställningar.  - Problemet är inte Sahlgrenska universitetssjukhusets utan regionens, säger hon.  Den 1 september tog Sahlgrenska universitetssjukhuset beslut om en strategi för verksamheten nästa år. Där talas bland annat om att det är nödvändigt att totalt sett minska antalet anställda på sjukhuset för att nå ekonomisk balans.   Enligt de beräkningar som finns idag kommer underskottet för Sahlgrenska universitetssjukhuset nästa år att hamna på 335 miljoner kronor. Styrelsen beräknar att sjukhuset kan spara 145 miljoner kronor genom olika former av rationaliseringar och besparingar. Resten av underskottet måste sparas in genom att sjukhuset minskar den mängd vård man i dag utför. Hur detta ska ske är dock oklart.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev