måndag20 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Ekonomi

95 miljoner i vårdplatspengar oanvända i Region Stockholm – ska omfördelas

Publicerad: 26 januari 2023, 14:03

95,4 miljoner kronor av det statliga vårdplatsstödet i Region Stockholm användes aldrig under 2022. Nu ska det omfördelas till regionens akutsjukhus.

Foto: Staffan Claesson/Bildbyrån

En för hög ”pandemibelastning” kom i vägen för 95,4 miljoner i vårdplatsstöd i Region Stockholm. Pengarna höll på att brinna inne – men nu ska de oanvända pengarna omfördelas till akutsjukhusen.

Ämnen i artikeln:

Region StockholmDanderyds sjukhusKarolinska universitetssjukhusetSödertälje sjukhusSödersjukhusetS:t Eriks ögonsjukhusCapio S:t Görans sjukhusVårdplats

JS


Pengarna är del av den statliga knappa miljard som i två omgångar under 2022 rekvirerades av regionerna som stöd för att öka antalet vårdplatser. Region Stockholm rekvirerade totalt 213 miljoner kronor, uppdelat på 98 miljoner i en första omgång följt av 115 miljoner i en andra. 

Läs också: 115 miljoner till vårdplatser riskerar frysa inne

Av de 98 första miljonerna disponerades 2,6 miljoner till Kommunalförbundet sjukvård och omsorg i Norrtälje. Resterande 95,4 miljoner skulle bland annat gå till åtgärder för att kapa köer i vården. Men enligt ett tjänsteutlåtande från Region Stockholm hann pengarna aldrig användas innan året tog slut, på grund av en större pandemibelastning än väntat.

Nu har hälso- och sjukvårdsnämnden beslutat att de 95,4 oanvända miljonerna ska omdisponeras till regionens akutsjukhus för att öka kapaciteten, förbättra arbetsmiljön och anställa fler sjuksköterskor. 

När det i december visade sig att de 115 miljoner som regionen rekvirerade i den andra omgången inte hade använts fanns en oro för att dessa skulle behöva betalas tillbaka till Socialstyrelsen, då statsbidraget var ämnat för 2022.

Men vad gäller de 98 miljonerna finns inget skäl till oro enligt Region Stockholm, som bedömer att omfördelningen inte ska utgöra något problem då pengarna redan är budgeterade. Senast i februari ska alla regioner redovisa hur statsbidraget använts, först därefter kommer Socialstyrelsen granska huruvida pengarna använts på rätt sätt.

Läs också: En miljard till nya vårdplatser – det här har pengarna faktiskt gått till

Regionens plan för de 94,5 miljonerna

Så ska det omdisponerade statsbidraget fördelas på regionens akutsjukhus:

 

Danderyds sjukhus – 13 miljoner kronor

Karolinska universitetssjukhuset – 51,5 miljoner kronor

Södertälje sjukhus – 4,2 miljoner kronor

Södersjukhuset – 16 miljoner kronor

S:t Eriks ögonsjukhus – 1,4 miljoner kronor

S:t Görans sjukhus – 9 miljoner kronor.

 

Källa: Region Stockholm.

 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev