fredag22 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Ekonomi

Akuta sparåtgärder i Örebro – gäller omedelbart

Publicerad: 15 september 2023, 14:10

Jonas Claesson, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Örebro län.

Foto: Maria Bergman

Från och med fredagen gäller omedelbart anställningsstopp i Region Örebro län, på grund av det tuffa ekonomiska läget. Dessutom införs stopp för hyrpersonal inom vården.

Ämnen i artikeln:

Senaste nyttRegion Örebro Län

Josef Svenberg

josef.svenberg@dagensmedicin.se


Beskedet kommer efter beslut från regiondirektör Rickard Simonsson och regionens förvaltningschefer på fredagen. I ett pressmeddelande framgår att ekonomin i regionen ”konstant utvecklats negativt” under året, och att inga tecken på trendbrott är i sikte – inte ens regeringens besked om justerade statsbidrag som presenterades tidigare på fredagen.

Läs också: Region Örebro sparar – Lindesbergsakuten kan förlora all akutkirurgi

För att tackla utvecklingen i väntan på kommande besparingsprogram inför regionen nu ett generellt anställningsstopp, något som också omfattar vården. Hälso- och sjukvårdsledningen meddelade även att man inför stopp för hyrpersonal, med undantag för situationer då patientsäkerheten hotas.

”Syftet med anställningsstoppet är att vi snabbt måste bromsa den negativa utvecklingen. Vi måste ta ansvar för de kostnader som finns idag och inte lägga över problemet på kommande generationer”, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Jonas Claesson i ett pressmeddelande.

Undantag görs för anställningar som leder till minskade kostnader för hyrpersonal, anställning av sjuksköterskor till vårdavdelningar och för AT-, BT- och ST-läkare.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev