Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ekonomi

”Alla vet att personalen går på knäna”

Publicerad: 8 november 2022, 13:10

Fredrik Lundh Sammeli, sjukvårdspolitisk talesperson för Socialdemokraterna är kritisk till regeringen budgetförslag för vårdområdet.

Foto: Jessica Gow/TT

För landets största oppositionsparti, Socialdemokraterna, är regeringens förslag till budget nästa år ”inget lugnande besked” för välfärden, enligt deras sjukvårdspolitiska talesperson Fredrik Lundh Sammeli.

Ämnen i artikeln:

SocialdemokraternaRegeringenÄldreomsorgVårdplatsToppnyheter

Monica Kleja

monica.kleja@dagensmedicin.se


Fredrik Lundh Sammeli (S) är riksdagsledamot från Luleå och partiets talesperson i hälso- och sjukvårdsfrågor i riksdagen.

Så här reagerar han på den budgetproposition som regeringen på tisdagen lämnade till riksdagen.

”Sverigedemokraterna och regeringens budget är inget lugnande besked för skolan, omsorgen och sjukvården. Välfärden behöver stora ekonomiska tillskott. Vi behöver analysera dessa siffror närmare men de satsningar som regeringen nu presenterat möter i princip endast upp för de tillfälliga satsningar som samtidigt löper ut”, skriver han i ett meddelande till Dagens Medicin. 

Han fortsätter:

”En mycket stor – kanske den största utmaningen för välfärdssektorn är också kompetensförsörjningen. Bristen på sjuksköterskor och andra legitimationsyrken som försvårar för kommuner och regioner att bygga ut antalet vårdplatser och korta väntetider. Alla vet att personalen går på knäna. Den här budgeten saknar helt det här perspektivet.”

Fredrik Lundh Sammeli noterar också att Äldreomsorgslyftet tas bort efter 2023, vilket han betecknar som ”väldigt oroande”.

Äldreomsorgslyftet syftar till att stärka kompetensen för personal som arbetar där genom att de ges möjlighet att utbilda sig på arbetstid. Satsningen finansieras delvis med EU-stöd och sträcker sig i nuläget till och med 2023.

Läs också: 

Statens medel till sjukvård minskar nästa år 

Budget: Sex miljarder till regioner och kommuner

Ministrar presenterar budgetsatsningar i vården

Vårdförbundet: ”Stor risk att bemanningskrisen förvärras”  

Inga konkreta medicinska forskningssatsningar i budgeten

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!

Kommentarer publiceras efter granskning.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev