Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ekonomi

Allt fler biverkningar rapporteras

Publicerad: 11 september 2007, 10:22

Sedan 2003 har antalet biverkningar av läkemedel som rapporterats in till Läkemedelsverket ökat kraftigt, och ökningen fortsätter.


På fem år har antalet rapporterade biverkningar av läkemedel ökat från knappt 3 000 om året till över 5 000, uppger Sveriges Radios Vetenskapsradion.

Representanter för Läkemedelsverket tror att ökningen beror på en ökad medvetenhet i samhället om mediciners biverkningar och att myndigheten aktivt arbetat för att få folk att rapportera. Samtidigt tror Läkemedelsverket att det är långt ifrån alla biverkningar som verkligen rapporteras.

– Det finns bland annat svenska studier som talar för att kanske bara en av tio biverkningar rapporteras, säger Gunilla Sjölin-Forsberg, chef för Läkemedelsverkets biverkningsenhet, till Vetenskapsradion.

Den ökade rapporteringen kan bidra till att kartlägga hur olika mediciner och naturläkemedel kan samverka alternativt motverka varandra, tror Läkemedelsverket.

En annan orsak till att rapporteringen ökar kan vara att inte bara läkare, utan även sjuksköterskor, tidigare i år fick rätt att rapportera biverkningar av läkemedel direkt till Läkemedelsverket.

Läs mer om rapportering av biverkningar på Läkemedelsverkets hemsida

Relaterat material

Biverkningar dödar flera hundra svenskar per år

Feedback ökar rapportering av biverkningar

Patienterna är bäst på att rapportera biverkningar

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News