Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ekonomi

Ännu ett protein kan strypa tumörer

Publicerad: 22 maj 2006, 14:45

Svenska forskare har upptäckt ett nytt protein som är viktigt för kärltillväxt i tumörer. Det kan leda fram till ett nytt angreppssätt för att strypa tumörer, så kallad antiangiogenes.


De svenska forskarna har upptäckt att proteinet angiomotin är viktigt för tumörers nybildning av blodkärl. Forskarna har även, tillsammans med en italiensk forskargrupp, beskrivit hur en särskild DNA-sekvens, som kodar för angiomotin, får kroppen att tillverka antikroppar som slår ut proteinet.

Förhoppningen är att upptäckten ska leda fram till ett läkemedel, där injektioner av ett så kallat DNA-vaccin ska slå ut det protein som försörjer tumörer med näring.

Forskarna har i försök på möss låtit ett 20-tal försöksdjur få bröstcancer. I försöken visade det sig att uppemot 80 procent av mössen fick behandlingseffekt när proteinet angiomotin blockerades.

- Tumörerna gick inte tillbaka, men vi såg en förhindrad tumörutveckling, säger Lars Holmgren, docent i tumörbiologi vid Karolinska institutet i Solna.

Redan i dag finns en cancerbehandling som går ut på att strypa tumörer godkänd i Sverige. Det är Avastin (bevacizumab), som fungerar genom att en antikropp injiceras i kroppen och slår ut proteinet VEGF, vaskulär epiteltillväxtfaktor, varpå tumören inte längre förses med näringsämnen och syre. Läkemedlet är godkänt för behandling av framskriden cancer i tjock- eller ändtarm.

Enligt Lars Holmgren kan eventuellt en angiogeneshämmande cancerbehandling som bygger på att slå ut proteinet angiomotin ha en fördel gentemot redan godkända - och kostsamma - Avastin.

- En behandling där kroppen själv tillverkar antikropparna, som reaktion på DNA-vaccinet, borde vara mindre kostsam, säger Lars Holmgren.

Forskarnas studie är publicerad i den amerikanska tidskriften PNAS, online 23 maj 2006.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev