Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ekonomi

Arbetsgivarna: Svårt avgöra kostnader för strejken

Publicerad: 29 maj 2008, 12:29

Om landstingen och regionerna rent ekonomiskt tjänat eller förlorat på strejken är ännu oklart.


Klart är i alla fall att runt 13 000 operationer och 35 000 undersökningar ställdes in under strejken. Detta enligt Sveriges Kommuner och Landsting, SKL.

Att arbetsgivarparten under konflikten sparat pengar är också klart. Främst handlar det då om de löneutbetalningar som arbetsgivaren sluppit göra till de strejkande under de fem och en halv veckorna som konflikten pågått.

Visserligen har landstingen även haft kostnader för transporter av patienter till andra sjukhus och övertid för läkare och annan personal som jobbat extra under strejken, men kostnaderna beräknas inte vara högre än det som sparats på löner och inställd verksamhet.

Centralt på SKL finns inga beräkningar varken på hur mycket landstingen ”tjänat” under strejken, eller vad det kommer kosta att jobba ikapp till den nivå som förelåg innan strejken bröt ut.

– Att arbeta bort köerna kommer att bli dyrt, säger Ingela Gardner Sundström, ordförande i SKL:s förhandlingsdelegation, i en kommentar.

I Stockholms läns landsting, vars verksamhet drabbades hårt av strejken, finns ännu inga beräkningar på vad strejken betyder ekonomiskt.

– Att fråga hur mycket vi sparat på strejken är att börja i fel ände. Vi kommer att ha stora kostnader för att komma ikapp nu. Det handlar om att vi kommer att få skjuta till extraresurser som utökad övertid och att köpa in vård externt i stor utsträckning, säger Anders Fridell, presschef vid Stockholms läns landsting.

Allt om konflikten. Klicka här.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev