Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag27.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Ekonomi

Billigare väg till fortbildning

Publicerad: 23 Juni 2004, 13:20

Vidareutbildning är dyrt för landstingen, och ännu dyrare blir det när läkemedelsföretagens deltagande begränsas. I två nya projekt provas utbildning på distans med olika tekniska lösningar, webb-tv och videokonferens isärskilda studior.


Forskarna på Socialförsäkringsmedicinskt centrum i Uppsala sökte efter ett smart sätt att föra ut ny kunskap om stress- och utmattningssyndrom till personalen på vårdcentralerna. Stressjukdomar står för en stor del av kostnaderna inom socialförsäkringen, och behovet av vidareutbildning kring dessa sjukdomar är stort.  Att skicka personal på kurs är dyrt, och kunskapen stannar ofta hos den person som deltagit i utbildningen i stället för att nå alla på vårdcentralen. Tillsammans med Luleåföretaget Compodium, som arbetar med kommunikationsteknik, har Socialförsäkringsmedicinskt centrum tagit fram en utbildning som sänds ut via webb-tv.  Föredragshållarna filmas med videokonferensutrustning. De som går utbildningen samlas i ett konferensrum och ser utsändningen med hjälp av en dator med videokanon. Föredraget sänds ut i direktsändning, och deltagarna kan skicka in frågor till föredragshållarna under sändningens gång. Man kan se både föredragshållaren och presentationer gjorda i till exempel programmet Power Point samtidigt. Det går också att se föredragen i efterhand på sin egen dator, men det kan bli problem med belastningen om många tittar samtidigt vid varsin dator.  - Det är som en egen TV-kanal, ett nytt modernt medium för bred fortbildning, säger Kjell Roos, projektledare på Socialförsäkringsmedicinskt centrum.  Kostnaden för en webb-tv-utsändning är mellan 20000 och 60000 kronor.   Nyttjade en annan teknik  I början av maj genomfördes en vidareutbildning för distriktsläkare i Norrbotten med hjälp av en annan teknik, videokonferens via bredbandsuppkoppling i särskilda studior. Kurt Boman, som är professor och överläkare vid medicinkliniken på Skellefteå lasarett, berättade om den så kallade Valiant-studien, med nya rön om behandling av patienter som haft hjärtinfarkt. Distriktsläkarna i Arvidsjaur och Älvsbyn deltog i videokonferensen tillsammans med läkare från medicin- och rehabkliniken vid Piteå Älvdals sjukhus.

Proffsig studio gav närvarokänsla  I Västerbotten finns en relativt lång tradition av videokonferenser där man använt landstingets bredbandsnät. Den här gången utnyttjades i stället de avancerade studior för distansarbete som byggts upp på flera norrländska orter.  - Det gav verkligen mersmak att använda deras studio, man fick en känsla av att sitta i samma rum som de andra, säger Kurt Boman.  För distriktsläkarna innebär distansutbildningen en möjlighet att få tillgång till ny kunskap, som annars skulle vara svår att ta del av.   - Det var jättebra för oss att få möjlighet att diskutera behandling av hjärtsviktspatienter direkt med professor Kurt Boman och med sjukhuset i Piteå, säger Kjell Larsson, distriktsläkare i Arvidsjaur.

Cecilia Bohlin

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev